Societat 17/05/2021

El 30% dels ingressats per covid-19 a les Illes tenen menys de 50 anys

Salut alerta que el percentatge s'ha gairebé duplicat respecte del gener

2 min
Una sanitària de l'Hospital General de Palma.

Palma"Ser jove no vol dir ser immune", recorda el Govern balear en una piulada en què demana als ciutadans "més seny que mai per no tornar enrere". L'Executiu ha decidit llençar aquest missatge davant l'increment dels ingressos a l'hospital de persones contagiades menors de 50 anys. Mentre que al gener representaven el 17%, ara són el 30%.

D'altra banda, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha explicat que el 45% dels pacients hospitalitzats durant els mesos d'abril i maig tenen entre 50 i 69 anys. I ha posat l'exemple la situació actual a l'hospital de Son Espases, on a planta "hi ha una persona de 38 anys, una altra de 42, una altra de 55", i a unitats de cures intensives "totes estan per davall dels 80 anys".

Aquesta situació es deu sobretot a l'avanç de la vacunació. "Hem vist com la disminució de casos a partir dels 70 anys ha davallat de forma espectacular des que es va iniciar la campanya", ha subratllat el portaveu. Davant d'aquesta situació, ha tornat a demanar a tots els illencs majors de 50 anys que no s'han immunitzat, que demanin cita per fer-ho.

Arranz s'ha referit a la presència de "variants més preocupants" de fora –com ara la de l'Índia–, i ha afirmat que "si ens agafen amb pocs contagis, ho tenen més difícil per provocar un augment important". Pel que fa a les mesures, ha defensat que "el toc de queda seria la darrera que llevaria", i ha avançat que "hi ha la possibilitat d'obrir algun tipus d'interior de la restauració o de modificar algun aforament". Cal recordar que les restriccions es revisaran aquest divendres al Consell de Govern extraordinari.

La corba davalla

La bona notícia és que les xifres epidemiològiques milloren cada dia a l'Arxipèlag. La corba de contagis davalla i "si es manté la tendència, seria previsible que continuï amb una davallada lenta". Actualment, la incidència acumulada de contagis a 14 dies a les Illes és de 47 casos per 100.000 habitants, mentre que la setmana passada estava al voltant dels 60 casos. La taxa de positivitat en les proves diagnòstiques és del 0,94%, molt per davall del llindar del 4% que marca la Unió Europea per tenir la pandèmia controlada.

Durant el cap de setmana, la Conselleria de Salut ha detectat 66 positius en coronavirus a les Illes Balears. Els hospitals illencs atenen 16 pacients infectats a l'UCI i 34 a planta. No s'ha notificat cap mort i, per tant, són 834 les víctimes des de l'inici de la pandèmia a l'Arxipèlag. Les residències de gent gran continuen sense usuaris contagiats i només un treballador amb infecció activa. Pel que fa a la resta de professionals sanitaris, n'hi ha 10 de contagiats i 42 en vigilància.

stats