Societat 29/09/2021

El 30% dels illencs ingressats per covid-19 són usuaris de residències

La majoria tenen símptomes lleus o són asimptomàtics, però Salut els trasllada a l'hospital com a mesura de prevenció i per assegurar un bon aïllament

2 min
Un pacients ingressat a Son Espases

PalmaLa situació epidemiològica a les Illes Balears continua controlada, però encara hi ha tres brots de covid-19 a residències de gent gran que afecten 42 usuaris i vuit treballadors. Actualment, un 29,23% dels illencs ingressats a l'hospital a causa del covid-19 són residents de geriàtrics. Així, segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, 38 dels 130 residents a les Illes Balears que requereixen atenció hospitalària viuen a geriàtrics de l'Arxipèlag. Cal remarcar, però, que la majoria d'aquests pacients ingressats per covid-19 o bé tenen símptomes lleus o són asimptomàtics, però Salut els trasllada a l'hospital com a mesura de prevenció i per assegurar un bon aïllament.

La vacunació ha fet davallar molt significativament la mortalitat a les residències. Durant els mesos d'agost i setembre, 12 usuaris de residències de les Illes Balears han mort per coronavirus, mentre que en el mateix període de l'any passat –encara sense vaccinació– varen ser 51 les defuncions. Des de l'inici de la pandèmia, han perdut la vida a causa del virus 251 residents a l'Arxipèlag, un 26% del total de defuncions registrades a la Comunitat Autònoma.

Precisament, per tal de blindar les residències davant el coronavirus, el Ministeri de Sanitat va decidir administrar una tercera dosi de reforç a aquest col·lectiu, especialment vulnerables per la seva condició de persones fràgils d'edat avançada i amb pluripatologies. A les Illes, l'administració del vaccí va començar dijous de la setmana passada i està previst que durant la primera setmana d'octubre es doni per finalitzada.

Aquest dimecres, les Balears han assolit el 80% de població diana amb la pauta completa, segons el darrer informe de la Conselleria de Salut. Així, 829.228 illencs majors de 12 anys ja estan immunitzats contra el virus, mentre que 848.324 persones han rebut almenys una dosi (el 81,97% de la població diana).

stats