Societat 27/07/2019

Deu anys de l'atemptat d'ETA a Palmanova

El 30 de juliol del 2009 la banda terrorista va col·locar una bomba davall el cotxe de dos agents de la Guàrdia Civil

Ara Balears
1 min
Moment de l'homenatge als dos guàrdies civils assassinats per ETA al 2009.

PalmaDimarts que ve es compliran deu anys de l'atemptat d'ETA a Palmanova, en el qual varen morir dos guàrdies civils, Carlos Sáenz de Tejada i Diego Salvá, les dues darreres persones assassinades per la banda terrorista a l'Estat.

El 30 de juliol del 2009 l'explosió d'una bomba, col·locada a la part de baix del vehicle dels agents, va matar els guàrdies civils als voltants del quarter de la Guàrdia Civil a Palmanova, Calvià. Es va produir així el primer atemptat amb víctimes que l’organització terrorista cometia a les Balears. També va ser el darrer d’ETA a l’estat espanyol perquè, un any després, el 2010, acabà declarant un alto el foc definitiu. La seva darrera víctima mortal fou un gendarme francès durant un tiroteig el 2011.

El cotxe dels guàrdies civils es va fer esclatar amb una bomba activada amb un comandament a distància, és a dir, els terroristes eren als voltants del lloc dels fets. Hores més tard, una altra bomba en un segon vehicle va ser feta esclatar de manera controlada després d’haver estat localitzada. Per aquest motiu, l’aeroport i el port de Palma es tancaren en ple estiu, durant unes hores, per evitar la fugida dels etarres.

Sáenz de Tejada, de 28 anys, havia nascut a Burgos i només feia tres dies que havia rebut l’ordre de destinació, encara que ja feia més de mig any que vivia a l’illa. El seu company, Diego Salvá, era originari de Pamplona, tot i que la seva família havia residit a Mallorca des de feia molt de temps.

stats