Salut i nutrició 24/06/2022

El patogen de la verola del mico ha mutat sorprenentment fort, segons un estudi

Els esdeveniments de superpropagació i els viatges internacionals semblen haver promogut una escalada més gran

ARA Balears
2 min
Virola del mico

PalmaEl patogen que causa el brot actual de la verola del mico ha mutat de manera sorprenentment forta, segons un estudi realitzat per membres de l'Institut Nacional de Salut Doctor Ricardo Jorge (INSA) a Lisboa (Portugal). En comparació amb els virus relacionats el 2018 i el 2019, hi ha al voltant de 50 diferències en el genotip, segons l'equip d'investigadors, basant-se principalment en anàlisi de casos portuguesos. Això és aproximadament de 6 a 12 vegades més del que s'hauria esperat per a aquest tipus de patogen sobre la base d'estimacions anteriors. La branca divergent podria ser un signe d'evolució accelerada.

"Les nostres dades revelen pistes addicionals de l'evolució viral en curs i la possible adaptació humana", assenyala el doctor João Paulo Gomes, que ha dirigit l'estudi que acaba de publicar la revista Nature Medicine. Els experts havien parlat fins ara d'un desenvolupament fonamentalment força lent respecte d'aquest tipus de virus, especialment en comparació amb les nombroses mutacions del virus covid-19. Els autors de l'estudi sospiten que una o més introduccions d'un país on el virus és persistent estan darrere del brot actual. Els esdeveniments de superpropagació i els viatges internacionals semblen haver promogut una escalada més gran.

Els experts també sospiten que els enzims del sistema immunitari humà van ser els responsables d'aquests canvis al genoma. Els investigadors afegeixen que no hi ha indicis de si les mutacions afavorien la propagació actual, però això no es podia descartar. A tot el món, s'han reportat gairebé 5.000 infeccions de verola del mico aquest any. D'aquests, 3.308 casos es van registrar a 40 països fora d'Àfrica fins dimecres, segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units.

El catedràtic de Genètica de la Unitat Mixta Infecció i Salut Pública FISABIO a la Universitat València, Fernando González Candelas, assenyala que "és el primer treball revisat per parells que analitza el genoma del virus del mico (MPXV) a partir de pacients involucrats en el brot recentment detectat". "A l'estudi s'utilitzen la majoria de les tècniques i metodologies que s'han fet servir en l'estudi genòmic del coronavirus SARS-CoV-2, adaptant-les a les característiques concretes del MPXV, com és la seva mida més gran (gairebé 10 vegades més que el del SARS-CoV-2) i la naturalesa del material hereditari (ADN en comptes d'ARN). Això implica una menor taxa de mutació, però que, en tractar-se d'un genoma més gran, permet analitzar cadenes de transmissió amb gran fiabilitat", explica a SMC Espanya.

stats