Salut i nutrició 23/10/2020

Maties Torrent titlla de "molt crítica" la situació de Menorca per l'increment de contagis

L'epidemiòleg afirma que l'escenari del covid-19 empitjorarà les pròximes setmanes

Ivan Martin
2 min
Torrent creu que la relaxació de la societat és el principal motiu de l'increment de casos positius per coronavirus a Menorca.

MaóL’epidemiòleg de l’àrea de Salut de Menorca, Maties Torrent, reconeix que la situació a l’illa després de l’augment de contagis per coronavirus de les darreres setmanes és “molt crítica” i demana a la població que extremi les mesures preventives sanitàries amb l’objectiu que no empitjorar escenari: “Veim brots en les relacions socials, quan estam amb amics ens relaxem i no podem fer-ho perquè la situació s’està complicant, i encara ho farà més les pròximes setmanes”.

“Estam en un punt molt crític”, assegura l’epidemiòleg, i afegeix “o ens ho prenem seriosament o l’escenari empitjorarà”. Insisteix en la importància de l’ús de la mascareta, mantenir el distanciament social, rentar-se les mans i ventilar els espais tancats on s’ajunten diverses persones. Torrent considera que la relaxació ciutadana explica l’increment dels positius a l’illa: “Hi havia una sensació que el ritme de contagis a Menorca era lent, perquè estàvem millor que altres territoris, però s’ha demostrat que quan ens relaxam el virus aprofita per propagar-se”, i adverteix que “quan es duplica el nombre de dos a quatre casos no hi ha problema; en canvi, de 100 a 200 és més perillós”.

El ciutadellenc avisa que “el missatge que aquí estam bé provoca una relaxació imprudent, és com si un pacient que pren una medicació afirma tenir la malaltia controlada i la deixa. Quan això succeeix, l’usuari torna a patir dolor perquè el virus continua actiu. No estam tan bé com pensam”.

D’altra banda, Maties Torrent s’ha mostrat partidari d’evitar els espais tancats: “No hauríem d’estar a l’interior dels bars, sinó sempre en espais exteriors”, i denuncia que “els ciutadans han d’entendre que fins i tot dins d’aquests establiments és vital la mascareta, el virus no entén de catalogació de negocis i hi ha molta gent asimptomàtica que el transmet”.

D’ençà que el passat 24 de setembre la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, anuncià la relaxació de les restriccions a Menorca, els casos s’han disparat de 35 a 116.

stats