La demanda de sang augmentarà enguany amb l'obertura de noves places hospitalàries

La Fundació Banc de Sang i Teixits de Balears va rebre 38.016 donacions de sang el 2017, però adverteix que enguany en necessitarà més 

El 2017 “es varen registrar 38.016 donacions de sang”, 30.787 a Mallorca, 3.141 a Menorca i 4.088 a les Pitiüses, cosa que suposa globalment “un 0,4% més que l'any anterior”. Aquest balanç va fer que el Banc de Donants de Sang fos autosuficient i no hagués de demanar ajuda a la Península per abastir les necessitats de la Comunitat. Amb tot, segons el gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, Ismael Gutiérrez, s'espera que l'obertura de noves places hospitalàries i quiròfans faci augmentar enguany la demanda. Ismael Gutiérrez ha fet aquestes declaracions aquest dijous a la plaça d'Espanya de Palma, coincidint amb el Dia mundial del donant de sang, on ha fet públiques les dades de donacions del 2017 a la nostra comunitat juntament amb la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos. La Fundació ha organitzat, així mateix, un seguit d'activitats per a aquesta jornada.

El 2017, la Fundació Banc de Sang va organitzar 1.442 campanyes de donació a Mallorca, 111 a Menorca, i 107 a les Pitiüses en 268 punts de donació diferents.

Segons les dades de la Fundació Banc de Sang i Teixits de Balears, el 2017 un total de 34 persones de cada 1.000 habitants varen donar sang a les Balears, un 0,37 % més que l'any anterior. Mallorca va ser l'illa amb major taxa de donació, amb 35,4 donacions per cada miler d'habitants, i el municipi amb una major taxa va ser Ferreries, amb 99,3.

Qui dona sang a les Balears?

A les Illes, el 50,9% dels donants són homes i un 49,1%, dones, i la mitjana d'edat dels donants és de 42 anys. La majoria té entre 36 i 55 anys. Els grups d'edat amb menor representativitat són el dels majors de 65 anys i el de joves de 18 a 24 anys. Cal tenir en compte que els homes tenen quatre oportunitats de donar sang cada any i les dones poden fer-ho fins a tres vegades l'any.

El 88% de les persones que donen sang han nascut a Espanya i el 12% restant, a 80 països diferents. L'any passat el 59% dels donants solament va donar sang una vegada.

El gerent de la Fundació de Sang i Teixits de Balears ha assegurat que a l'estiu el nombre de donacions “davalla”, per la qual cosa tant la Fundació Banc de Sang com la Conselleria de Salut han fet una crida a la població perquè la gent continuï donant coincidint amb la inauguració de la campanya especial de donació de sang.

Un 60% de la sang que recull la Fundació “es destina a malalts de llarga durada”, la qual cosa posa de manifest que la demanda “és contínua”, ha assegurat Gutiérrez, qui ha assenyalat també que “s'ha produït un retard de l'edat mitjana a la qual la població comença a donar sang”, i també un “envelliment dels donants”.

Per la seva banda, la directora general de Salut Pública, Maria Ramos, ha assenyalat que l'any passat es va incrementar un 18% la xifra de nous donants.

El gest altruista de Chefsin

Coincidint amb el Dia mundial del donant de sang, l'empresa Deacorde, responsable de la marca gastronòmica Chefsin, ha engrescat diversos xefs membres de l'agrupació per prendre part en un gest altruista amb els donants a la marató organitzada per la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. Així, des de les 10 h i fins les 18 h el mestre xarcuter Xesc Reina i els cuiners Tomeu Lassio, Andrés Benítez (Can Bordoy) i Víctor Garcia (Cap Rocat) i el director gastrònomic Manuel Pérez (Som Hotels) prepararan diverses propostes per ajudar els donants a recuperar energies després de la donació des d'un estand de la plaça d'Espanya de Palma. Així, les persones que acudeixin aquest dijous a donar sang a la plaça d'Espanya de Palma podran recuperar les forces amb propostes com les galletes d'oli amb sobrassada de Can Company, un suc d'almetles reconstituent, un bol de fruites amb xia i xocolata o un sandvitx de pernil dolç, mozzarella i tomàtigues seques, entre altres propostes.

La marató de donació de sang estarà activa fins a les 21 h d'aquest dijous.

Homenatge als donants a Eivissa

També amb motiu del Dia mundial del donant, l’Ajuntament d’Eivissa ha descobert aquest dimecres un monòlit en homenatge de totes les persones que són o han estat donants de sang. El monument s'ha instal·lat als jardins de davant de la Creu Roja.

A l’acte hi han assistit el batle d’Eivissa, Rafa Ruiz, acompanyat pel primer tinent de batle de Benestar Social, Joan Ribas; la vicepresidenta del Consell Insular, Marta Díaz; la delegada de la Creu Roja, Maria Castaño; el president de l’Associació de Donants, Jose Carlos Martí Villalba, i altres membres de l’associació.

Amb aquest reconeixement, l’Ajuntament d’Eivissa vol homenatjar, d’una manera pública i visible, la tasca que han fet i fan els donants de sang de manera anònima. Aquest homenatge també pretén conscienciar la població sobre la importància de les donacions i promoure que la gent participi en aquesta acció altruista i generosa.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF