S'obre el nou servei de cirurgia de retina a l'hospital Can Misses

Amb aquesta nova intervenció es preveu que s’evitin devers 220 trasllats l’any a Son Espases 

El Servei de Salut de les Illes Balears ha ampliat la cartera de serveis de l’hospital Can Misses amb la implementació d’una nova intervenció quirúrgica: la cirurgia de vitri/retina, una de les operacions amb més complexitat en l’especialitat d’oftalmologia i fins ara el motiu de principal derivació a l’Hospital Universitari Son Espases. S’estima que d’ara endavant s’evitaran devers 220 trasllats l’any al centre de referència.
 
Així ho ha anunciat la consellera de Salut, Patricia Gómez, acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster; per la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, i pel cap del Servei d’Oftalmologia, Javier Fernández.

La consellera ha presentat a Can Misses aquesta nova intervenció, que, a banda d’evitar un gran nombre de desplaçaments, oferirà més qualitat assistencial als pacients d’Eivissa i de Formentera.
 
Els pacients que requereixen una intervenció quirúrgica d’aquestes característiques i que es traslladaven a Son Espases hi solien ingressar un o dos dies abans de l'operació i hi quedaven durant un temps. Però a partir d'ara, com que es farà a Can Misses, no caldrà ingrés, perquè es tracta d’una intervenció ambulatòria. Així s’aconsegueix reduir l’estrès que genera tota aquesta situació fora del lloc de residència, tant per al pacient com per als seus familiars. A més, la necessitat de desplaçar-se a Son Espases feia que alguns pacients rebutjassin la intervenció. Des que es va implementar, el 30 de gener, ja s’han fet sis intervencions a Can Misses. Posteriorment, cada cas necessita un seguiment de sis mesos, sempre que no requereixi cap més intervenció.


Vitrectomia


La vitrectomia consisteix a eliminar el gel de l’interior de l’ull (gel vitri) i intercanviar-lo per sèrum, aire, gas o oli de silicona. Aquesta intervenció permet aplicar altres tractaments sobre la retina, com ara l’endofotocoagulació (amb làser), l’eliminació de traccions de la interfase del vitri amb la retina o l’extracció de materials diversos, com ara cossos estranys o restes de cristal·lí després d’una operació de cataractes que ha tingut complicacions. La vitrectomia es pot fer actualment amb incisions de petit calibre, que no requereixen sutura, amb anestèsia local i de manera ambulatòria.
 
La previsió és dur a terme una trentena d’intervencions quirúrgiques en el primer any i progressivament assumir el tractament d’altres patologies, però sense oblidar que el centre de referència per als casos complexos és Son Espases. 


 

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF