Xavier Pericay: “No veig per què diuen que som la crossa del PP”

Es troba encara una mica desubicat. Tot ha anat massa ràpid i ara es veu com una possible sorpresa el pròxim 24-M. Xavier Pericay (Barcelona, 1956) és el candidat de Ciutadans a Balears

Es troba encara una mica desubicat. Tot ha anat massa ràpid i ara es veu com una possible sorpresa el pròxim 24M. Xavier Pericay (Barcelona, 1956) és el candidat de Ciutadans a Balears. Aprofundeix en cada una de les seves respostes i ho fa especialment en parlar d’educació, quan se’l veu més còmode. Assegura que no és una crossa pel PP, però no arriba a concretar una mesura per retreure al Govern de Bauzá.

Ciutadans a Balears serà una crossa per al Partit Popular?

Ho diuen. També s’utilitzen altres metàfores, com marca blanca, però no veig per què. Som un partit de centre, no de centredreta, sense cap herència ni passat. Podem pactar amb qualsevol partit. No entrarem al Govern si no guanyam, però podem arribar a pactes puntuals.

Però per a una investidura, quines condicions posaríeu per pactar?

No ho he pensat específicament, però serien mesures de regeneració democràtica. Les llistes obertes o la proporcionalitat de la representació són temes que posarem damunt la taula segur.

Podeu demanar dimissions com a Andalusia?

És clar que sí, però encara no ens ho hem plantejat.

Dieu que no té res a veure amb el PP, però podeu dir una mesura que hagi aplicat el Govern de Bauzá amb la qual no estigueu d’acord?

Tenim a veure tant amb el PP com amb el PSOE. Som liberals en allò econòmic i socialdemòcrates en allò social. Quant a la vostra pregunta, més que una mesura, criticam com ha governat el PP, fent passes endavant i endarrere en temes com sanitat o educació, demostrant que no sabia cap on volia anar, sense diàleg i sense pactes. També ha fet coses bé. Una cosa bona i que s’ha de reconèixer com a mèrit a Bauzá és no dur imputats a les llistes.

A quines passes en educació us referiu? Parlau del TIL?

Estic d’acord en algunes mesures que ha pretès i en els principis del TIL -per exemple, que no hi hagi només una llengua vehicular a les aules-, però no en com s’ha fet. Havia d’anar acompanyat d’altres mesures, més enllà de les lingüístiques: tenim un gran abandonament escolar i el model que s’ha aplicat, basat en un igualitarisme mal entès, ha fracassat. Per a mi, el tema lingüístic és important perquè és una qüestió de drets, però ho és més el model.

A les mesures que s’han pretès, hi ha hagut la resposta dels docents.

Som partidaris d’un pacte en l’educació, que no és el Pacte per les Illes que s’ha presentat fa poc, sinó un acord per un canvi de model des de l’arrel.

Heu dit que no sou partidaris d’apujar imposts. Com es finança l’estat del benestar a Balears?

Podem cercar un model de finançament més just per a Balears, però també s’han de gestionar millor els doblers d’aquí. S’ha d’aullegerir l’administració i les empreses públiques i fer-les més eficients.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF