Publicitat
Publicitat

Rebuig al sistema de castes predominant a l’Índia

Amb el canvi que es produeix a partir de l’any 1699, i que se celebra el dia del Baisakhi, el guru Gobind Singh va voler donar al seu Panth Khalsa una identitat diferenciada, que exteriorment es caracteritza pel distintiu de la roba i l’ús dels turbants. És també fruit de la utilització dels cinc emblemes de puresa i valor coneguts com les 5 K. D’aquesta manera, un sikh passa a ser identificable i per aquest motiu mai es podrà amagar per covardia.

Però també el canvi que es produeix vol ser una mostra de rebuig al sistema de castes que predomina a l’Índia. Per aquest motiu, el guru dóna el seu llinatge, Singh, que significa lleó, a tots els homes. Les dones reben el llinatge Kaur, que significa princesa.

El sistema de castes s’identifica normalment pel llinatge familiar. És per aquest motiu que els sikhs s’estimen més evitar-ne l’ús i opten per utilitzar el nom de pila seguit pel llinatge de Singh o Kaur.

El guru considerava que la tirania política no era l’única circumstància responsable de la degradació dels pobles. Les discriminacions per les distincions de classes també suposava una degradació del poble que volia evitar, per això va voler eliminar les anomalies que per a ell causava el sistema de castes.

Actualment hi ha en el món al voltant de 23 milions de sikhs, la qual cosa fa que sigui la novena religió del planeta. Uns 19 milions viuen a l’Índia, la major part a l’estat de Panjab, que inclou una part del Pakistan. Existeixen nombroses comunitats sikhs en el Regne Unit, als Estats Units i al Canadà.

Políticament també han agafat rellevància a l’Índia. Després de les eleccions de 2004, el doctor Manmohan Singh es va convertir en el primer sikh que ocupa el lloc de primer ministre. És, a més a més, el segon no hindú a ocupar el càrrec, després de la catòlica Sonia Gandhi.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF