Publicitat
Publicitat

“Passats els 40, s’ha de saber com dir les coses”

Pep Suasi parla de Fora des Sembrat, que torna als escenaris després de cinc anys d’aturada

L’esperat retorn. Un dels principals estendards de la música mallorquina dels anys noranta torna a la càrrega aquest divendres, 18 d’abril. Després de cinc anys d’inactivitat, Fora des Sembrat actuarà a la sala Es Gremi (Palma) amb la seva formació clàssica: els germans Cerdà -Guillem i Toni-, Tomeu Janer, Toni Pastor i, finalment, Pep Suasi. “Ens fa moltes ganes aquesta retrobada amb els meus companys i el nostre públic”, afirma aquest darrer. “Amb els Cerdà hem seguit en contacte al llarg d’aquests anys: som com una família. En canvi, havia perdut el contacte musical amb Toni i Tomeu. Quan l’any passat se’ns acudí la idea de tornar a fer concerts, pensàrem que havia de ser amb ells. Els telefonàrem i varen acceptar encantats”.

En poc més de dues hores, el quintet repassarà la seva trajectòria musical: sis discs d’estudi i un EP. “Hem escollit les cançons -diu Suasi- que més ens agrada tocar. N’hi ha algunes que ni Tomeu ni Toni no tocaren en el seu moment, perquè fa deu anys que no estaven dins del grup. Ara, amb ells, sonen diferents: els han sabut donar una nova dimensió”. El vocalista, que durant aquests darrers anys ha desenvolupat una intensa carrera en solitari, subratlla que aquesta és una retrobada que va més enllà de la nostàlgia: “Ens fa moltes ganes que torni el rock, que torni l’actitud, l’empenta, l’energia i les ganes de continuar tirant endavant. Tot i que en algunes cançons xerram d’amor, el rock ha de tenir un poc de mala llet i la capacitat de posar-te les piles. I ara, que hem passat els quaranta anys, el cos ens demana aquesta mala llet: volem més distorsió i manco ukeleles ”.

Formats a principi dels anys noranta, Fora des Sembrat començà a destacar quan participà en la desena edició del Concurs de Pop Rock, que, aleshores, organitzava l’Ajuntament de Palma: allà guanyaren el premi a la millor lletra per Aquell soldat. Amb el disc debut, No aturen (1992), publicat pel segell barceloní Picap, es posaria en òrbita del rock català, juntament amb formacions com Lax‘n’Busto, Gossos i Ja t’ho diré. “Record que, quan començàrem amb el grup, teníem moltes ganes, però també els nervis i la incertesa d’aquells primers concerts. A Mallorca, aleshores, hi havia una moguda musical molt guapa, amb grups com Susie Q, Los Valendas, Cerebros Exprimidos... Record aquells anys amb molta nostàlgia, però, per sort, no hem perdut les ganes”, afirma Suasi, que també recorda quan el rock ‘n’ roll no estava proscrit als petits bars i a les minories: “Ara hi ha un panorama diferent en qüestió dels espais, diferent del que Fora des Sembrat visqué durant els noranta. Aquells grans concerts que es muntaven a les places majors, per exemple. No és que fossin un lloc adient per tocar rock, però sí un bon espai per mostrar la música local a la gent d’aquí. Cada cap de setmana hi havia una gran actuació, o una revetla... i no només de grups en català. Aquella inèrcia feia que la música arribàs encara a més gent”.

Retorn enèrgic

A No aturen el seguirien discs com Vius (1996), Altres Herbes i Amebes (1999), Je Suis la Suite (2004) o el darrer de tots: Nit de mudance s (2006). Ara, el quintet està enregistrant el seu disc de retorn: “El nou disc serà molt enèrgic. A diferència de Je Suis la Suite, tindrà un so molt analògic i més natural. No inventarem res de nou, però tindrà la mala llet del rock dels setanta amb la garantia de ser una evolució coherent amb Fora des Sembrat”. De moment, ja tenen sis cançons preparades: “Les estam provant i la música la tenim més o manco clara: ara, el que treballam és l’aspecte de les lletres. Cuidam molt aquest aspecte. Passada la quarantena, s’ha de saber com dir les coses: quan sonar metafòric i quan sonar més directe”. Segons Pep Suasi, Fora des Sembrat realitzarà “tres o quatre concerts” aquest pròxim estiu, tot i que, ara per ara, volen concentrar totes les energies a aquesta pròxima data: “La nostra intenció és gaudir d’aquest vespre amb la nostra gent i les nostres cançons”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF