CINEMA
Portada 09/04/2016

Més agilitat i menys traves per tramitar permisos

Creixen els rodatges publicitaris però no la inversió

Yolanda Tarramera
2 min
Més agilitat i menys traves per tramitar permisos

PalmaEl nombre de rodatges publicitaris i de ficció fets a les Balears va augmentar lleugerament en el darrer any. En total es van realitzar 42 projectes, només un 15% dels quals van ser de productores balears.

Tot i així, segons explica la nova coordinadora d’Illes Balears Films Commission, Àngela Bosch, bona part dels projectes estrangers acaben vinculant-se amb una productora d’aquí, com és el cas de Palma Pictures, ja que, segons diu, “aquí hi ha talent molt qualificat”. Es refereix al sector de realitzadors, directors, productors i documentalistes, que des de les seves productores intenten dur a terme projectes audiovisuals sense el suport institucional que mereixen. “El talent s’ha de cuidar, veciar-lo i donar-li facilitats. No es tracta només de doblers, sinó de tenir empatia per un sector que promocina internacionalment les Illes”, explica Bosch.

En aquest sector hi ha més indústria que en altres, però sens dubte n’hi ha menys que fa uns anys. Per exemple, l’Associació de Productors Audiovisuals de les Illes Balears -APAIB- tenia l’any 2012 més de 50 associats; ara no arriben ni a 30. Les polítiques d’aniquilació cultural de l’època Bauzá acabaren amb el tancament de moltes productores i l’Institut d’Estudis Baleàrics només atorgava ajudes per promoció exterior. “El problema és que ni tan sol podíem produir”, assenyala el president de l’APAIB i productor de Tresques, Jaume Rodríguez. Sense anar més lluny, per poder produir la sèrie documental dedicada a Juníper Serra i que es va emetre per IB3, van haver de gastar 150.000 euros de la seva butxaca, ja que no bastava la participació de la televisió.

Ara ja no es tanquen productores, però les ajudes i, en conseqüència, la indústria continua inestable. El Consell Insular ha destinat 150.000 euros per a tot el sector, però a l’hora de demanar part d’aquesta subvenció resulta “impossible”. “Estam igual que sempre, et demanen tants requisits que és complicadíssim”, apunta Rodríguez. Davant aquest panorama, l’única possibilitat de sobreviure és fer produccions low cost o, com explica Marga Melià, des de l’Associació de Cineastes de les Illes Balears -ACIB- “treballar sense cobrar i confiar que la pel·lícula doni beneficis per repartir-los entre l’equip”. Ho conta en primera persona perquè acaba de finalitzar el seu primer llargmetratge, Butter sweet days , per al qual només ha rebut una petita ajuda d’IB3. Agustí Villaronga, Daniel Monzón, Toni Bestard, Rafa Cortés, Marcós Cabotà. Algú dubte del talent?

stats