Publicitat
Publicitat

L'Estat admet que recorre ara una norma de mines basada en una de 2005 que va deixar passar

Aquest nou criteri recentralitzador i gelós torna a ser avalat pel Consell d'Estat de manera unànime

El Consell d'Estat també va donar suport de manera unànime al recurs d'inconstitucionalitat que l'Estat tot just ha interposat contra la Llei de mines del Govern balear. Un recurs que torna a confirmar l'actitud absolutament intransigent del govern central respecte de les possibilitats normatives de les comunitats autònomes quan considera que envaeixen les seves competències a l'hora de legislar.

El més curiós d'aquest cas i que confirma els nous criteris restrictius de l'Estat és que, tot i que el que es recorre és un article de la Llei 10/2014 de mines impulsada pel Govern de José Ramón Bauzá, en realitat es basa en un criteri jurídic establert a la llei aprovada l'any 2005, i que Madrid admet que va deixar passar. Es tracta de la norma 13/2005, la Llei d'acompanyament dels pressuposts elaborada per l'Executiu de Jaume Matas, qui acostumava a 'colar' tot tipus d'intervencions i modificacions jurídiques que res tenien a veure amb els pressuposts. Aquella estratègia de Matas, i possiblement una actitud menys agressiva de Madrid respecte de la capacitat normativa autonòmica, va fer que aleshores l'Estat no recorregués l'article regulador en matèria de mines. 

Un article que declarava tot el territori balear com a “no registrable” en termes d'explotació minera. Segons l'Estat, aquesta declaració “es va fer sense cap justificació”. Madrid diu ara que “es va sostreure la possibilitat d'aquesta activitat econòmica amb infracció del principi constitucional de subordinació de la riquesa nacional a l'interès general”.

El govern central en el seu recurs reconeix que “no es va plantejar cap recurs” en aquell moment, però que això “no impedeix que es recorri posteriorment una norma que s'inspira en un principi consagrat en aquell article”, en referència amb el que va posar Matas a la seva Llei d'acompanyament de 2005.

Com ja és tradicional en els darrers enfrontaments entre Madrid i les comunitats autònomes en matèria competencial, el recurs té un informe del Consell d'Estat que hi dóna suport de manera entusiasta, amb el vot favorable dels seus integrants socialistes, com Maria Teresa Fernández de la Vega.