Publicitat
Publicitat

OCUPACIÓ

L'atur davalla a costa de l'ocupació precària

Un 92,5% dels 49.923 contractes laborals que s'han signat a les Illes durant el mes de juliol són temporals

Un 92,5% dels 49.923 contractes laborals que se signaren a les Illes el mes de juliol són temporals. Així ho indiquen  les darreres dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social que s'han conegut aquest dimarts. L'informe assenyala que, així, el nombre de persones aturades a l'Arxipèlag davallava un 12,42% respecte del juliol de 2014. Per Illes, on l'atur decreixia més era a Menorca (amb un 14,9% menys de desocupació), seguida de Formentera (-14,2%), Eivissa (-14,2%) i, a la coa, Mallorca (-12%).

En termes de contractació indefinida o temporal, les dades revelen que, respecte del juliol de 2014, els contractes temporals s'han incrementat un 15,20% (amb 6.094 contractes nous), mentre que la contractació indefinida ho ha fet en un percentatge menor, del 3,21% –cosa que equival a 116 contractes–. A més, aquest mes de juliol passat s'ha observat una desacceleració en el creixement de les afiliacions i un menor descens de l’atur del que correspondria amb la coneguda estacionalitat del mercat laboral illenc.

Armengol: "Un desocupat menys, un treballador més pobre"

El fet que només un 7,5% del total de contractació nova sigui indefinida no ha passat per alt ni a sindicats ni a polítics. La presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha mostrat satisfeta per la baixada de l'atur, però ha advertit de la creixent precarietat laboral. "La pretesa recuperació econòmica s'està basant en un model de precarització laboral inassumible per aquesta comunitat autònoma", ha dit. Segons Armengol, això dóna lloc a "un desocupat menys" però "un treballador més pobre".

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha coincidit amb Armengol a l'hora de valorar de manera ambivalent les dades del Ministeri d'Ocupació. Negueruela ha dit que no es pot estar satisfet amb les dades perquè hi ha indicadors preocupants que apunten que la precarietat continua creixent entre els treballadors.

Maider Calvo (UGT): "La recuperació només serà real quan arribi a les famílies en forma de qualitat en l'ocupació"

En la mateixa línia que Armengol i Negueruela, la responsable d'Ocupació i Formació d'UGT, Maider Calvo, ha alertat que "la temporalitat excessiva i la parcialitat involuntària s'estan consolidant com a elements estructurals del mercat de treball balear". "La recuperació només serà real quan arribi a les famílies en forma de qualitat en l'ocupació", ha conclòs.

Per la secretària d'Ocupació de CCOO, Silvia Montejano, l'agudització de la precarietat laboral demostra que "és urgent una millora del model productiu". I ha afegit: "No sortirem equitativament de la crisi si no s’estableix un model sòlid i que sigui capaç de superar l’estacionalitat, a la vegada que propiciï un canvi en el model de contractació i millores salarials”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF