ECONOMIA
Portada 17/03/2015

Balears continua amb costos laborals per davall de la mitjana estatal

Les altres comunitats turístiques, com Canàries, Andalusia i el País Valencià, pagaren encara menys als seus treballadors

Jaume Perelló
3 min
dades

PalmaEls treballadors de Balears costaren a les seves empreses una mitjana de 2.627,49 euros, amb els costos socials inclosos, durant el darrer trimestre de 2014, una xifra que es troba 11 euros per davall de la mitjana estatal i que, per tant, manté les Illes amb uns nivells salarials inferiors.

Tot i així, les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística demostren que els costos salarials de Balears han pujat més d'un 3% i que són superiors als dels seus competidors turístics. De fet, Canàries, una comunitat tan turística com Balears, és la que menors costos laborals té, amb 2.194 euros, mentre que el País Valencià i Andalusia també es troben per davall.

Pel que fa a les comunitats que més costos salarials tenen i que, consegüentment, paguen més per hora treballada, el País Basc, Madrid i Navarra, per aquest ordre, tornen a ocupar els primers llocs. A la comunitat madrilenya un treballador costa més de 3.100 euros mensuals a la seva empresa.

Sense que s'hagi desglossat la informació per comunitats, crida l'atenció la informació respecte de la diferència salarial entre els treballadors a temps complet o a jornada parcial. Mentre que els primers cobren l'hora a 16,11 euros, els segons ho fan a 10,6, cosa que significa que hi ha 5,4 euros de diferència per hora treballada entre els empleats a temps complet o parcial.

Balears accelera

El Govern ha presentat avui l'informe econòmic corresponent també al quart trimestre, en el qual es constata que les Balears varen créixer un 1,5% més que el mateix període de l'any anterior, i les Pitiüses són una vegada més (+2,9%) les que millor comportament registraren, per davant de Mallorca (+1,3%) i Menorca (+ 1,2%).

Segons queda reflectit en l'informe de la Direcció General d'Economia, les Balears varen créixer en el conjunt del 2014 un 1%, gràcies "a la remuntada del sector serveis, que s'ha traslladat a la resta d'activitats de l'economia balear. L'augment de la demanda interna es fa palesa en la facturació del comerç al detall i en l'evolució positiva dels indicadors del mercat laboral”, ha assegurat el conseller d'Economia i Competitivitat, Joaquín García.

Per al 2015, el Govern assegura que amb la situació actual es podran generar com a mínim uns 10.000 llocs de feina a les Balears. Un dels indicadors més importants que destaca Economia per analitzar el ressorgiment de l'activitat econòmica és l'augment interanual de la recaptació d'impostos, tant els autonòmics (+ 25,7%) com l'IVA (+ 21,7%) i les retencions d'IRPF (+15,1 %).

Pugen les arribades de turistes i això és motiu, segons el Govern, d'un efecte estirada que ha provocat que el “sector de la construcció a les Illes Balears surti de l'atonia en què va entrar el 2008", assegura l'Executiu. De fet, l'afiliació a la Seguretat Social vinculada a la construcció en l'últim dia de 2014 arriba a les 37.000 altes, un 12,3% més que el mateix dia de 2013. "Aquest fet implica que gairebé s'enllaça un any de pujades i que la mitjana d'afiliació de tot el 2014 és un 4,7% superior a la de 2013”, assegura el Govern.

Les exportacions també milloraren el 2014, amb un 14,2% més. El valor facturat a l'estranger pels productes de la indústria manufacturera illenca, més de 700 milions d'euros, augmenta un 21,4% sobre 2013.

Tot plegat, va suposar una millora en l'ocupació. El 2014 va tancar amb una mitjana de 75.405 persones en situació d'atur, una xifra que els sindicats consideren encara extremadament elevada, però que suposa un descens d'un 8,4% respecte de la mitjana de 2013. L'afiliació, per la seva banda, presenta una mitjana anual de 410.635 persones d'alta a la Seguretat Social, cosa que representa un increment d'un 3,2% respecte de l'any anterior.

stats