TEMA DEL DIA
Portada 02/07/2015

“S'ha acabat el temps en què al Consolat només hi entraven alguns”

Armengol assumeix la presidència del Govern i anuncia un “nou temps”, llança retrets al seu antecessor i avisa Madrid que serà reivindicativa

Q. Torres
3 min
Armengol durant el seu discurs de presa de possessió. / E. CALVO

PalmaLa socialista Francina Armengol ha promès aquest dijous el càrrec de presidenta del Govern en un acte al pati del Consolat de Mar al qual han assistit més de 700 persones, entre les quals hi havia el ja expresident José Ramón Bauzá. Precisament la manera de fer del seu antecessor ha centrat les crítiques en el discurs que ha pronunciat la nova cap de l'Executiu. "S'ha acabat el temps en què al Consolat només hi entraven alguns", ha anunciat. I ha apuntat que les portes obertes que s'han vist al pati de la Llonja "simbolitzen que aquesta és, a partir d'ara, ca vostra".

Armengol ha aprofitat l'acte de presa de possessió per reivindicar els seus "somnis" progressistes; per fer aclucades d'ull a la comunitat educativa i a tots els qui sortiren al carrer els passats quatre anys contra les polítiques del PP; per fer referències als lluitadors i lluitadores per la democràcia que perderen la vida en l'intent; per enviar un missatge al ministre de Justícia, Rafael Català, a qui ha demanat que aturi la reforma del Règim Especial i li ha advertit que serà reivindicativa; i, sobretot, per carregar contra la manera de governar de Bauzá.

"Jo som aquí per governar, i governar vol dir canviar el que han estat els quatre darrers anys. Anys duríssims dels quals hem après sobretot el que no es pot repetir mai més", ha assegurat la primera presidenta de la Comunitat. I malgrat advertir que no estava per mirar el passat ni per jutjar a qui l'ha precedit, sinó per "iniciar un camí junts", no s'ha estat de dir que aquest camí s'ha d'emprendre conscients que "el dolor, la divisió i la fractura que s'han provocat necessiten una nova manera de fer: on hi havia l'autoritarisme, hem de posar diàleg; on hi havia la imposició, hem de cercar el consens; on hi havia la negativa a escoltar, hem de cercar la capacitat de trobar acords fins i tot des de la discrepància".

Bauzá ha escoltat l'envestida des de la primera fila, sense canviar el rostre hieràtic que l'acompanya darrerament. Devora seu tenia altres expresidents, com Gabriel Cañellas, Cristòfol Soler i Francesc Antich. Armengol li ha dit que d'ell ho ha après "gairebé tot". L'únic expresident absent era Jaume Matas, en un acte en què es barrejava el nou poder polític i el sortint. I en el qual també era present el líder del PSOE, Pedro Sánchez, el nou president valencià, Ximo Puig, i els dirigents del PSC Pere Navarro i Miquel Iceta.

La socialista ha recalcat que allò que cal ara és "unitat, acords, pactes i diàleg". Ha apuntat que "avui comença un nou temps a les Balears", un temps en el qual se cercarà la justícia, la igualtat i més equitat. Armengol ha volgut posar l'accent en dos grans reptes que, segons ella, té Balears: el de la millora del finançament i el de la "batalla contra la desigualtat". S'ha referit a tots aquells que han quedat malparats per la crisi i ha anunciat que la seva prioritat serà la creació d'ocupació, de qualitat i digna. "Volem una recuperació digna", ha afegit. "Sense igualtat, no hi ha progrés, i sense progrés, no hi ha futur", ha sentenciat.

"Vull una terra que d'aquí a quatre anys sigui més justa, més equitativa i més lliure", ha assegurat la nova presidenta, que ha acabat la intervenció amb uns versos de Bartomeu Rosselló-Pòrcel: "La meva vida es lliga a tu, com en la nit les flames a la fosca". I ha aixecat un llarg aplaudiment, que no era el primer de l'horabaixa. La cap de l'Executiu ha signat després el decret de nomenament dels seus 10 consellers, que eren presents a l'acte, a primera fila. "Són homes i dones valents, amb ganes de canviar les coses, amb ganes de treballar pel bé comú i des de la lleialtat a tots els ciutadans i ciutadanes", n'ha dit.

L'esdeveniment, que s'havia iniciat amb un petit concert i amb aplaudiments a una veïna que ha penjat senyeres al balcó, ha congregat més de 700 persones. Entre aquestes, hi havia algunes cares conegudes com les de l'escriptor Biel Mesquida i la de la cantant Maria del Mar Bonet.

stats