TEMA DEL DIA
Portada 16/12/2014

Els tècnics del Consell adverteixen que el pla del Jonquet s'ha fet a mida d'Acciona

Patrimoni en suspèn la tramitació i obliga el PP de Cort a refer-lo perquè l'informe, vinculant, apunta que les deficiències detectades posen en perill la protecció del barri com a BIC

Lluís Planas
4 min
El barri del Jonquet es va declarar com a BIC fa cinc anys. ISAAC BUJ

PalmaEls tècnics del Consell de Mallorca han advertit en un informe que el Pla Especial de Protecció (PEP) per al barri del Jonquet aprovat per l'Ajuntament de Palma s'ha fet a mida per poder executar dos projectes urbanístics dins el conjunt històric que està declarat com a Bé d'Interès Cultural (BIC) des de l'any 2009. Entre les nombroses deficiències i mancances advertides a l'informe tècnic, s'assenyala que aquests projectes, el de majors dimensions dels quals és de la promotora Acciona, són incompatibles amb "la pervivència dels valors que protegeix la declaració de BIC". A partir d'això, la Comissió de Patrimoni Històric del Consell ha suspès aquest dimarts la tramitació del PEP i obliga l'equip de govern del PP a Cort a refer-lo i a solucionar les deficiències.

"La simple observació de la planimetria evidencia el condicionament del traçat de l'ordenació al contingut d'aquells projectes", assenyalen els tècnics del Consell en l'informe, referint-se a les unitats d'execució en el Jonquet per als projectes d'Acciona i Promociones Es Jonquet. L'informe fins i tot fa referència a una qüestió cabdal, i que és el principal argument del PP de Cort per no aturar aquests projectes: si les promotores podrien reclamar una indemnització. "El text del PEP [...] trasllueix el fet que per a aquestes zones ja s'hagin redactat projectes d'obra", adverteixen els tècnics, però afegeixen que no és així perquè "en el text mateix es posa de manifest que aquestes zones tenen aprovat projecte de compensació (no llicència d'obra)". De la mateixa manera, assenyalen que l'actual equip de govern a Cort ha obviat els objectius recollits en el PERI de l'any 1985, que durant el mandat de Joan Fageda va ser modificat precisament per permetre les promocions urbanístiques.

No és la primera vegada que s'adverteix la complicitat del planejament municipal amb els interessos de les promotores. Durant les diligències judicials pel contenciós presentat per Acciona contra la declaració del Jonquet com a BIC, dos dels tècnics que testificaren a favor de l'empresa admeteren que havien estat treballant també en la redacció del PEP. Després de conèixer el dictamen desfavorable del Consell, i vinculant en aplicació de la Llei de patrimoni, el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, ha anunciat la decisió municipal de resoldre el contracte amb l'empresa externa que s'havia encarregat fins ara de la redacció d'aquest planejament, previsiblement en la junta de govern d'aquest mateix dimecres, i que ara seran els tècnics de l'àrea d'Urbanisme els que s'encarregaran de l'expedient.

Aparcaments soterrats, locals comercials, perforació del talús, pisos a primera línia...

Sobre els efectes que tindrien aquests dos projectes permesos en el PEP, l'informe de la Comissió de Patrimoni Històric del Consell alerta que "poden comprometre seriosament els valors urbanístics, ambientals i, en definitiva, culturals del barri". En el primer cas, el projecte d'Acciona preveu la construcció d'un aparcament soterrat amb 384 places de rotació, perforant el talús que dóna a la façana del passeig marítim i com a entrada a uns locals comercials, també soterrats i amb façana al passeig. En el solar darrere el teatre Mar i Terra, s'hi podrien construir 65 habitatges en edificis de planta baixa més dues. Pel que fa al segon projecte, es permetrien aixecar 12 habitatges en el solar de Rentadors i fins a la primera línia, també amb tres pisos, i un altre aparcament soterrat de 80 places amb entrada pel talús.

"Un aparcament soterrat de rotació en un conjunt històric és un fet injustificat", conclouen els tècnics, que afegeixen que, sense que s'hagi aportat cap pla de mobilitat, això "pot comportar afectacions greus per a la seva conservació". També adverteixen que la conservació del talús "és totalment incompatible amb permetre un local comercial amb façana al passeig Marítim en tota la unitat d'execució". L'informe denuncia que "els estudis visuals són totalment absents" al PEP i que els volums previstos per a les noves edificacions "superen substancialment el volum de les illetes immediates i, sobretot en la secció amb el talús, es pot observar com alteraran de manera excessiva la contemplació del conjunt històric dels del passeig Marítim". Així, recorden que s'estaria incomplint la declaració de BIC "que cita l''skyline' del Jonquet com un dels valors fonamentals a respectar".

Cort li lleva importància i diu que solucionarà les deficiències

L'informe dels tècnics de Patrimoni és contundent a l'hora d'advertir mancances "inacceptables" en el PEP. És el segon informe en aquesta línia després del que ja van emetre els tècnics d'Urbanisme del Consell. A més, ve a recollir les deficiències detectades en les seves al·legacions per part de la plataforma Salvem el Jonquet, integrada pels veïns i nombroses entitats com ARCA, el GOB i l'Obra Cultural, a banda dels grups del PSOE i MÉS. Precisament s'assenyalava que el pla de Cort no impedia els projectes urbanístics i que això era incompatible amb la protecció que atorga al barri la declaració de BIC, que el passat mes de novembre va complir cinc anys . El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va ratificar enguany aquesta declaració davant el contenciós presentat per Acciona.

Tot i que el planejament ha estat tirat enrere de manera contundent per part del Consell, el tinent de batle d'Urbanisme de Palma, Jesús Valls, ha volgut llevar importància a la decisió de la Comissió de Patrimoni Històric. Ha dit que l'informe tècnic fa "observacions i suggeriments" i que tots són "assumibles des del punt de vista tècnic, de manera que es corregirà i aportarà tot allò que sigui necessari per a l'aprovació inicial". El responsable d'Urbanisme ha indicat que "la problemàtica se centra fonamentalment dins de la unitat d'execució d'Acciona", perquè la premissa en la redacció del PEP havia estat el "cost zero" per a l'administració pública, i ha avisat que ara Acciona podria acabar presentant una reclamació per responsabilitat patrimonial. Malgrat tot, Valls ha admès que en principi la promotora no té cap dret adquirit.

stats