Política 11/02/2019

Zapatero: "Tots els que hem sigut presidents hem tingut mediadors en conflictes polítics"

"L'única alternativa al diàleg a Catalunya és el diàleg", avisa l'expresident espanyol

Ara
2 min
Zapatero: "Tots els que hem estat presidents hem tingut mediadors en conflictes polítics"

MadridL'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat que tots els presidents compten amb mediadors per tractar de resoldre els conflictes polítics i s'ha mostrat convençut que "l'única alternativa al diàleg a Catalunya és el diàleg". "Tots els que hem sigut presidents hem tingut mediadors en conflictes polítics", ha afirmat Zapatero en un fòrum a Dubai.

Zapatero s'ha declarar "perplex" davant les crítiques que ha rebut el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, per la seva oferta d'un relator i que va desembocar en una gran manifestació ahir a Madrid, que no va complir, però, amb les expectatives que s'havien generat.

L'expresident ha recalcat que el popular José María Aznar va tenir tres mediadors en el diàleg amb ETA i ha defensat que "sempre hi ha persones que poden ajudar a acostar postures, sense que això comporti cap transcendència jurídica o política, perquè la decisió última la tenen el govern i la majoria parlamentària". Sigui com sigui, ha afegit que ara són “els independentistes els que s'han de moure".

Davant les crítiques d'alguns 'barons' socialistes com els presidents de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i de l’Aragó, Manuel Lambán, que no van amagar el seu rebuig a la figura del relator, Zapatero ha admès que "en un moment determinat pot ser difícil per al PSOE", però que "cal pensar a llarg termini". A parer seu, "un problema que s'ha forjat al llarg de 10 anys no es pot solucionar en set mesos, però els esforços realitzats pel PSOE no seran en va i donaran resultats a la llarga", ha assegurat.

Una crida al diàleg que també ha recomanat per resoldre el conflicte de Veneçuela. L'històric dirigent socialista ha parlat de "desconeixement" de la situació i s'ha mostrat preocupat pel fet que s'agiti l'amenaça d'una intervenció militar. "Si no hi ha diàleg o negociació entre les parts, tindrem un conflicte no només entre veneçolans, sinó a Llatinoamèrica", ha advertit. "Conec bé el que ha passat durant l'últim any i com es va arribar a les eleccions que es qüestionen. En tinc les dades. Vaig treballar intensament a Veneçuela. I quan es parteix de supòsits erronis o falsos, les conclusions són equivocades ", ha subratllat.

stats