Política 31/05/2023

Vox posa condicions a Menorca: desdoblar carretera, derogar el PTI i que el català deixi de ser un requisit

El coordinador insular Xisco Cardona recorda al PP que són necessaris per sumar una majoria

Iván Martín
2 min
Xisco Cardona, coordinador de Vox, en un acte electoral a Maó.

MAÓAmb un conseller, Vox Menorca s'ha convertit en clau amb vista a la configuració del nou equip de govern del Consell Insular. Per sumar majoria és indispensable el suport de la formació verda. La idea inicial del PP és aconseguir l'acord de Vox, però que aquests no entrin a gestionar cap conselleria, una circumstància que s'extrapola al Parlament balear. De tota manera, el coordinador de la formació a l'illa, Xisco Cardona, ha assegurat que els resultats del passat diumenge són molts positius i que demostren l'encert a l'elecció dels caps de llista: Maite de Medrano i ell mateix. Han assolit representació a les quatre administracions on s'han presentat (Parlament, Consell i els ajuntaments de Maó i Ciutadella).

Del paper de Vox en els consistoris, Cardona considera que el repte ha de ser ajudar qualsevol iniciativa que afavoreixi la majoria de la ciutadania, com per exemple les polítiques relacionades amb el cicle de l'aigua, l'habitatge o la neteja viària. L'escenari canvia en el Consell de Menorca, ja que els populars no veuen amb bons ulls l'entrada del partit de Santiago Abascal a la institució, tot i que Cardona avisa: "Hauran de parlar amb Feijóo, perquè aquest ha dit als seus líders que pactin amb qui sigui necessari per governar". I afegeix: "El PP no té la majoria i si vol fer alguna cosa, haurà de pactar amb nosaltres, som determinats a Menorca i en el Parlament".

D'altra banda, en el cas concret de Menorca, Vox anteposa l'execució de projectes inclosos en el seu programa electoral a gestionar alguna conselleria en particular. En aquest sentit, Xisco Cardona ho té clar: "Volem fer realitat el desdoblament de la carretera, derogar el Pla Territorial Insular (PTI) i que el català torni a ser considerat un mèrit i no un requisit". Finalment, el coordinador insular de Vox ha assegurat que han iniciat un procés d'expansió a l'illa, amb l'objectiu de configurar llistes electorals en els municipis més petits: "Per primera vegada a la història un grup polític, traient només dos regidors a l'illa, ha aconseguit col·locar un diputat en el Parlament i un conseller a la màxima institució insular".

stats