Política 10/11/2019

Vox arriba als dos diputats per Balears sense fer renou

El partit ha esperat fins a les onze del vespre per celebrar els seus millors resultats i ho ha fet amb un acte al qual no han convocat els seus electors

Alba Tarragó
3 min
Nit electoral de Vox a l'Auditorium

Palma"Som el partit que més creixem: a les Illes Balears hem passat d'un 11% el 28 d'abril a més d'un 17% del suport en aquestes eleccions", ha exclamat el líder de Vox a les Balears, Jorge Campos. Tot i això, la celebració ha estat totalment absent a l'Auditòrium -seu escollida per l'agrupació per a la nit electoral- fins a les onze del vespre, moment en què els membres de Vox han comparegut davant els mitjans. Antonio Salvá, un dels dos candidats al Congrés per Balears que ha aconseguit la formació, ha volgut mostrar suport a la gent que "ha tingut cert temor" de votar-los per si "se n'assabentaven els seus amics" i ha reafirmat el compromís amb tots els seus electors.

De la mateixa manera que ha doblat els resultats a escala estatal en comparació amb els darrers comicis, Vox també ha multiplicat per dos els diputats a les Balears i ha passat d'un a dos. Així, es troba igualment representat al Congrés que el PSIB, el PP i Podem, amb dos també cadascú.

Però l'augment del 6% del suport a les urnes a les Balears no s'ha vist reflectit de la mateixa manera una vegada l'escrutini ha arribat quasi al final. Paradoxalment, Vox no ha volgut celebrar amb els seus simpatitzants la nit electoral més victoriosa fins ara i ha preferit no convocar ningú a l'Auditòrium. La festa ha començat i ha acabat amb les intervencions dels seus membres, que en davallar del petit escenari ubicat a la sala Bach han donat per conclosa la nit.

Vox reforça el seu electorat de la Part Forana

El líder de la formació ha destacat la important presència que han rebut a la Part Forana de Mallorca, especialment en pobles com Inca, Llucmajor i Calvià, on han esdevingut la segona força. "És un fet sense precedents: hem aconseguit 17.000 vots més que el 28 d'abril amb una davallada de la participació de 10 punts", ha apuntat Campos.

"Ja n'hi ha prou de separatistes i comunistes que volen destruir la nostra nació i que volen destruir Mallorca", ha denunciat Salvá, qui ara pren el relleu de Malena Contestí. La número dos de Vox per Balears, Patricia de las Heras, ha mostrat la seva satisfacció amb l'evolució del partit i ha declarat que sabien "que pujarien" i que l'objectiu és continuar fent-ho. Per part seva, la candidata al Senat per Mallorca, Manuela Cañadas, ha reconegut que "tenia molt clar que anar al Senat era complicadíssim", però que se sent igualment "guanyadora".

Una opció de govern a les Balears, adverteix el líder autonòmic

L'extrema dreta s'ha consolidat com la tercera força política a les Balears, on han aconseguit més de 77.068 vots aquest diumenge, segons informen fonts de Vox. En comparació amb la mitjana de la resta de l'Estat del 15%, el suport que ha obtingut el partit a l'Arxipèlag ha estat de dos punts per damunt.

"Amb aquesta tendència som una clara opció de govern a les eleccions autonòmiques i municipals", ha advertit el seu líder, Jorge Campos. Segons el president autonòmic del partit, "Vox ha arribat per governar a les Balears i posar fi al desafiament pancatalanista i aquells que volen trencar la unitat d'Espanya i el règim constitucional".

La clau d'aquest ascens, ha defensat Campos, ha estat "donar veu a qüestions com ara la unitat d'Espanya, la llibertat lingüística, erradicar la immigració descontrolada, la davallada d'impostos i l'eliminació de càrrecs polítics innecessaris". Juntament amb això, ha subratllat que la seva formació "és cada vegada més transversal" i que ha "superat qualsevol etiqueta".

stats