Política 06/11/2015

El TSJC condemna l'exalcalde de Lloret per suborn i però li evita la presó

Xavier Crespo, que també va ser diputat de CiU, queda inhabilitat per a càrrecs públics durant nou anys i mig i haurà de pagar una multa de 450.000 euros. Al presumpte mafiós rus a qui va afavorir tampoc el tancaran

Enric Borràs
4 min
Crespo i el seu advocat, rodejats per càmeres i fotògrafs en sortir del Palau de Justícia / ACN

Barcelona"Sobres amb bitllets, quins bitllets? Ni un sobre, ni un bitllet per aquest alcalde!" va cridar l'exalcalde de Lloret de Mar (Selva) Xavier Crespo durant la declaració que va fer al judici del cas Clotilde el mes de juny. El també exdiputat de CiU es va declarar innocent però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'ha condemnat avui a nou anys i mig d'inhabilitació per a qualsevol càrrec públic i a pagar una multa de 450.000 euros pel delicte de prevaricació i pels suborns que va acceptar del presumpte mafiós rus Andrei Petrov.

Descarrega aquí la sentència del cas ClotildeEl tribunal ha declarat Crespo culpable d'afavorir Petrov perquè construís un centre comercial a l’antiga plaça de braus a canvi de suborns, a través de patrocinis per als clubs d'hoquei i futbol de la població, viatges pagats i regals. La sentència és molt clara: "Andrei Petrov, en compliment de l'acord amb l'alcalde, va decidir patrocinar tots dos clubs: amb la quantitat de 90.000 euros per temporada a totes dues societats, dues terceres parts eren per al club d'hoquei -60.000- i una tercera -30.000- per al de futbol".

Els diners es lliuraven a l'oficina de l'empresa ed Petrov, el president del club d'hoquei, Joan Perarnau, hi anava a buscar un xec de 30.000 euros cada tres mesos. 10.000 euros els lliuraven al club de futbol. Perarnau, com l'arquitecta de Petrov, Pilar Gimeno, han quedat absolts. Però la sentència també condemna el llavors tinent d'alcalde d'Urbanisme, Josep Valls, a vuit anys i mig d'inhabilitació i a una multa de 300.000 euros. Crespo, Petrov i Valls també hauran de tornar 133.754 euros a l'Ajuntament.

Crespo és oficialment culpable, però tot i que el fiscal li reclamava dos anys i mig de presó, no passarà ni un sol dia entre reixes perquè el tribunal no considera que el seu delicte s'ho valgui. Petrov tampoc anirà a la presó, ha quedat condemnat a set anys d'inhabilitació i a pagar 450.000 euros. Cap dels dos es va mostrar penedit durant el judici. Crespo va dir quan es va acabar que estava "orgullós" del projecte urbanístic que l'havia dut al banc dels acusats perquè "tot allò que estava al POUM finalment es va realitzar, està escripturat i és un patrimoni" per a Lloret. Petrov també va declarar al tribunal que estava "orgullós" del projecte que havia tirat endavant.

Els diners dels patrocinis no se'ls embutxacava, Crespo; els feien servir els clubs per a les seves despeses, però la sentència deixa clar que el llavors alcalde i el seu responsable d'Urbanisme van reclamar els xecs a Petrov dient-li que "això comportaria facilitats per a la construcció del complex Plaça de Braus". En total l'empresari rus va pagar 270.000 euros als clubs, però els suborns no es van acabar aquí.

El febrer de 2008 Petrov, "amb la finalitat de tractar bé l'alcalde", el va convidar a passar un cap de setmana a Rússia amb la dona i el fill. També els va pagar l'hotel i totes les menjades. "Tot plegat va costar aproximadament 5.000 euros", diu la sentència, que afegeix que Crespo no va informar els regidors del viatge ni de les reunions que hi havia fet. El 10 de setembre de 2010, per l'aniversari de Crespo, Petrov va regalar-li un rellotge Zenith de 2.200 euros. La sentència l'obliga ara a tornar-lo o a pagar-lo.

El 2006 quan l'Ajuntament de Lloret dirigit per Crespo va signar un conveni amb l'empresa Zulueta SL per urbanitzar l'antiga plaça de toros, on s'hi havia de fer un aparcament públic, un equipament municipal i un supermercat, entre més. La primavera del 2007, l'empresa Development Diagnostic Company (DDC), propietat de Petrov, amb certs vincles amb la màfia russa i el grup Gazprom, va subrogar el conveni i l'Ajuntament ho va acceptar l'agost del 2007.

Poc temps després Petrov va contactar amb Crespo i Valls a través de l'arquitecta Pilar Gimeno, que era amiga de l'alcalde. Llavors van començar les reunions, en les quals Crespo i Valls van reclamar els patrocinis, segons la sentència. Valls no només era el responsable d'Urbanisme de Lloret, també dirigia el bar del camp d'hoquei. Crespo mateix havia presidit durant tres anys l'equip d'hoquei.

A canvi dels patrocinis i els regals l'Ajuntament no va exigir a Petrov l'aval d'1,9 milions d'euros que marcava el conveni per a l'execució de les obres. L'escriptura d'obra nova no es va fer fins que no es van acabar les feines, cosa que també incomplia el conveni. De fet, DDC va començar les obres abans que no s'hagués aprovat el projecte. Petrov també es va estalviar diners en la llicència d'obres: tot i que no complia els requisits, tal com van avisar l'interventor i el secretari municipals, l'alcalde va fer que s'apliqués al projecte de Petrov el descompte del 50% previst per a obres d'especial interès. Crespo va convèncer els regidors de CiU i el PP perquè hi votessin a favor i així Petrov es va estalviar de pagar 133.754 a l'Ajuntament en concepte de llicència d'obres.

El president del TSJC i del tribunal que ha jutjat Crespo, Miguel Ángel Gimeno, no s'ha posat d'acord amb els seus companys de tribunal i en un vot particular ha volgut fer constar que no creu que a Crespo i a Valls se'ls pugui condemnar per prevaricació, perquè considera que tot i que van rebre regals i favors no van cometre una il·legalitat sent-ne conscients quan van fer que s'aprovés el descompte del 50% de la llicència d'obres de Petrov. Tot i això, el vot particular ha quedat en minoria i s'ha imposat el parer dels altres dos magistrats.

stats