Eleccions al parlament català

El TC avala que Puigdemont pugui presentar-se a les eleccions catalanes

L'alt tribunal rebutja un recurs de Ciutadans que al·legava que viu fora de l'Estat sense estar inscrit al CERA

ARA
3 min
Carles Puigdemont fotografiat per l'entrevista

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont es podrà presentar a les eleccions catalanes del 12 de maig. La confirmació ha vingut a través d'una resolució d'aquest dimarts del Tribunal Constitucional, que ha rebutjat el recurs de Ciutadans contra la seva candidatura. La sala segona de l'alt tribunal ho ha acordat per unanimitat "atesa la inexistència de vulneració d'un dret fonamental tutelable d'empara", segons ha fet públic en un comunicat. Aquesta decisió ratifica el que ja havia dictaminat el tribunal contenciós administratiu de Barcelona, que, al seu torn, avalava la decisió presa per la Junta Electoral Provincial.

Així doncs, l'intent del partit taronja d'impugnar la llista de Junts+ Puigdemont per Catalunya, encapçalada per l'expresident, ha patit una doble derrota i ara ja no hi ha cap recurs possible. L'argument que han fet servir contra Puigdemont és el seu "padró fictici" a Catalunya, el DNI caducat i que no estigui inscrit al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). Fins i tot havien dit que el juntaire havia perdut la "condició política de català" i que, com que ja no ho era, no es podia presentar. Ara, però, Junts ha rebut el vistiplau definitiu de la justícia.

La inadmissió del recurs d'empara electoral de Ciutadans és un revés a tota l'estratègia jurídica del partit taronja en aquest cas. El motiu del rebuig és que la formació no ha seguit cap dels procediments legals que tocava per fer-ho i que no s'aprecia la vulneració de drets fonamentals a què havien apel·lat. La resolució, amb la magistrada Laura Díez Bueso com a ponent, deixa clar que "no aprecia la vulneració del dret fonamental d'accés en condicions d'igualtat als càrrecs públics electius de la candidatura recurrent [...] fins i tot sent notòria la seva residència a Bèlgica". Citant jurisprudència, toca el crostó dels de Carlos Carrizosa retraient-los no haver fet ús de les vies legals necessàries per impugnar les possibles irregularitats al cens. De fet, cita la sentència del jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona que va tombar les aspiracions de Ciutadans amb els mateixos arguments per deixar el candidat de Junts fora de joc.

Així, recorda que no ho ha fet correctament en la via administrativa perquè hauria d'haver interposat la reclamació davant l'Oficina del Cens Electoral. Però tampoc ho ha fet bé en la jurisdicció contenciosa administrativa perquè hauria d'haver recorregut al procés especial de tutela jurisdiccional dels drets fonamentals. En aquest sentit, fa referència concretament a la suposada incapacitat jurídica del candidat Carles Puigdemont per ser elegible a causa de la caducitat del carnet d'identitat: el Constitucional surt del pas de l'argument del partit taronja, recordant-li que "va tenir la possibilitat de posar en coneixement aquest fet quan el jutjat va donar trasllat a les parts de l'expedient administratiu" i no ho va fer. Aquest és el factor que acaba d'impedir que s'admeti el recurs.

Ciutadans ho veia "difícil"

En declaracions d'aquest dimarts al matí el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ja veia "dificultats" que es poguessin sortir amb la seva i Puigdemont pogués ser vetat. "Sabem que és molt difícil que el TC esmeni la plana als poders fàctics de l'Estat, començant pel president del govern", ha dit, argumentant que Pedro Sánchez havia "ressuscitat" l'expresident català. Després del revés judicial, en el qual Junts sempre havia confiat, Carrizosa ha assegurat a través d'X que no es rendiran "mai": "Seguirem denunciant els responsables del Procés. Seguirem denunciant el fugat Puigdemont", ha etzibat.

stats