Política 25/02/2021

El Suprem dona la raó a Airbnb: no haurà de pagar la multa de 300.000 euros del Govern balear

El Tribunal no admet a tràmit el recurs de l'Executiu autonòmic contra l'anul·lació de la sanció

2 min
La façana del Tribunal Suprem, en una imatge d'arxiu.

PalmaLa Justícia torna a donar la raó a l'empresa Airbnb a les Balears. Després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) anul·làs la multa de 300.000 euros que el Govern va imposar a l'empresa, l'Executiu va recórrer la sentència i ara el Tribunal Suprem ha decidit que l'admet a tràmit. Això suposa un altre cop a la regulació del lloguer turístic per part del Govern i fa que Airbnb no hagi de pagar la sanció.

Els fets es remunten a final de 2017, quan el servei d'inspecció tècnica de la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme va detectar que a alguns dels anuncis d'allotjaments de la web d'Airbnb no hi constava el número d'inscripció al registre insular, tal com exigeix la Llei 8/2012 de turisme de les Illes Balears. El Govern ho va notificar a l'empresa, i 15 dies després, com que Airbnb no hi havia fet res, la Conselleria va multar-la amb 300.000 euros, una sanció que més tard Airbnb va recórrer i el TSJIB va declarar nul·la.

Providència del Tribunal Suprem contra el recurs del Govern

Com a argument en contra del recurs del Govern, el Suprem defensa en una providència a la qual ha tingut accés l'ARA Balears que l'Executiu no compleix amb les exigències perquè "no combat els arguments de la sentència" respecte d'una possible vulneració de la normativa europea. Cal recordar que el principal argument del TSJIB per tombar la multa del Govern es va basar en l'aplicació de la Directiva 2000/31/CE del Parlament Europeu relativa a aspectes jurídics dels serveis de la societat de la informació, concretament sobre el comerç electrònic del mercat interior. Si bé Airbnb és una entitat dedicada principalment a l'habitatge vacacional, la sentència la classifica com una empresa de la informació perquè la seva naturalesa no coincideix amb la definició d'empresa turística que dona la Llei de turisme balear.

Una fita de la Llei de turisme

Com que és una empresa dedicada a la informació, doncs, Airbnb queda exempta de responsabilitat respecte de les infraccions de qui s'hi publicita, segons la sentència del TSJIB. L'article 15 de la directiva europea estableix que la responsabilitat d'aquestes empreses es limita al "procés tècnic d'explotar i facilitar l'accés a una xarxa de comunicació" entre tercers. Així, la naturalesa de l'activitat és considerada "passiva", de manera que el prestador de serveis no ha de tenir coneixement de la informació transmesa o emmagatzemada.

Aquest va ser el primer expedient sancionador per infracció molt greu a Mallorca en virtut de la Llei de turisme, que, des del 2012, prohibeix el lloguer de vacances d'habitatges en edificis plurifamiliars, encara que no va ser fins que va ser reformada l'any passat que es va establir un règim concret per fer efectiva aquesta prohibició.

stats