Societat 19/05/2020

El TSJB anul·la la multa de 300.000 euros que va posar el Govern a Airbnb

El tribunal dictamina que l'activitat de la plataforma de lloguer turístic està emparada per una directiva de la Unió Europea

A. T.
2 min
Ell lloguer vacacional a Palma no està permès en plurifamiliars.

PalmaEl Tribunal Superior de les Illes Balears (TSJIB), en una sentència que és un cop a la regulació del lloguer turístic per part del Govern, ha donat la raó al recurs d'Airbnb contra la multa de 300.000 euros que l'Executiu li havia imposat. Ara la sanció ha quedat anul·lada i, per tant, l'empresa no haurà de pagar-la, segons ha avançat el diari Última Hora i ha confirmat l'ARA Balears. La Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, per la seva banda, ja ha anunciat que recorrerà la decisió judicial.

Els fets es remunten a finals de 2017, quan el servei d'inspecció tècnica de la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme va detectar que a alguns dels anuncis d'allotjaments de la web d'Airbnb no hi constava el nombre d'inscripció al registre insular, tal com exigeix la Llei 8/2012 de Turisme de les Illes Balears. El Govern ho va notificar a l'empresa, i 15 dies després, com que Airbnb no hi havia fet res, la Conselleria va multar-la amb 300.000 euros, una sanció que més tard Airbnb va recórrer.

El principal argument del TSJIB per tombar la multa del Govern es basa en l'aplicació de la Directiva 2000/31/CE del Parlament Europeu relativa a aspectes jurídics dels serveis de la societat de la informació, concretament sobre el comerç electrònic del mercat interior. Si bé Airbnb és una entitat dedicada principalment a l'habitatge vacacional, la sentència la classifica com una empresa de la informació perquè la seva naturalesa no coincideix amb la definció d'empresa turística que dona la Llei de Turisme balear.

Exempció de responsabilitat

Com que és una empresa dedicada a la informació, doncs, Airbnb queda exempta de responsabilitat respecte les infraccions de qui s'hi publicita, diu la sentència. La directiva europea, a l'article 15, estableix que la responsabilitat d'aquestes empreses es limita al "procés tècnic d'explotar i facilitar l'accés a una xarxa de comunicació" entre tercers. Així, la naturalesa de l'activitat és considerada "passiva", de manera que el prestador de serveis no ha de tenir coneixement de la informació transmesa o emmagatzemada.

Així, el TSJIB no considera que Airbnb sigui responsable que els usuaris no hagin inclòs als anuncis al portal el nombre d'inscripció turística dels habitatges que lloguen, tal com exigia la Conselleria. El TSJIB compara els fets amb una sentència similar del 2017 entre l'Associació Elite Taxi i Uber Systems Spain. En aquest cas, però, diu que Airbnb "no exerceix cap influència decisiva sobre les condicions de la prestació de serveis i, per tant, queda plenament emparada per l'exempció de responsabilitat de la directiva", afegeix el Tribunal.

Aquest va ser el primer expedient sancionador per infracció molt greu a Mallorca en virtut de la Llei de turisme, que, des del 2012, prohibeix el lloguer de vacances d'habitatges en edificis plurifamiliars, encara que no va ser fins que va ser reformada l'any passat que es va establir un règim concret per fer efectiva aquesta prohibició.

Sentència Airbnb 2020
stats