Societat 19/02/2018

El Govern posa una multa de 300.000 euros a Airbnb per lloguer turístic il·legal

L'expedient obert per la Conselleria de Turisme conclou que el comportament de l'empresa de lloguer suposa una infracció molt greu

Ara Balears
2 min
La declaració de l’emergència d’habitatge a tot Palma és el principal escull, ara mateix, per tancar definitivament la reforma de la regulació del lloguer turístic.

PalmaEl Govern de les Illes Balears ha posat una multa de 300.000 euros a l'empresa de lloguer turístic Airbnb per haver fet publicitat d'habitatges de Mallorca que no tenen llicència per a l'arrendament de vacances, cosa prohibida per llei des del passat mes d'agost.

La Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme ha comunicat la sanció a l'empresa gestora de la web de lloguer, establerta a Irlanda, que té ara 15 dies per presentar al·legacions.

L'expedient obert pel Departament autonòmic de Turisme conclou que el comportament d'Airbnb suposa una infracció molt greu, atès que l'empresa ha estat advertida reiteradament que cometia una il·legalitat, però no ha aturat la seva activitat, informa el Govern en un comunicat.

En concret, la sanció és la resposta a la comercialització d'habitatges de Mallorca sense la declaració responsable d'inici de l'activitat turística o sense indicar el número d'inscripció en el registre obligatori d'immobles autoritzats.

El d'Airbnb és el primer expedient sancionador per infracció molt greu a Mallorca en virtut de la Llei de turisme que, des del 2012, prohibeix el lloguer de vacances d'habitatges en edificis plurifamiliars, encara que no va ser fins que va ser reformada l'any passat que es va establir un règim concret per fer efectiva aquesta prohibició.

La plataforma multinacional de lloguer per internet va ser informada de les prescripcions de la llei, amb un primer requeriment el 16 d'agost arran que es va comprovar que continuava incomplint la norma.

Al novembre es va tornar a constatar l'incompliment de la llei i al desembre es va advertir Airbnb que, si al cap de 15 dies no havia corregit l'actuació, s'exposaria a una sanció d'entre 40.001 i 400.000 euros.

L'acta que justifica la multa de 300.000 euros va ser aixecada per la inspecció turística el dia 1 de febrer i recull la publicitat d'Airbnb de 20 habitatges de Mallorca mancats dels requisits legals.

stats