Governabilitat
Política 07/07/2023

Prohens pren possessió com a presidenta d'unes Illes que "són part d'una Espanya plural"

La flamant cap de l'Executiu diu al seu discurs d'investidura, davant els socis de Vox, que farà front al canvi climàtic i que combatrà la violència contra les dones

3 min
Margalida Prohens i Rigo durant l'acte de presa de possessió com a presidenta de les Illes Balears.

PalmaMargalida Prohens i Rigo ha pres possessió del càrrec com a presidenta de les Illes Balears aquest divendres horabaixa, a la Llotja de Palma. Enmig d'un ambient especialment calorós, a causa de l'elevada temperatura i les poques finestres que l'organització de l'acte ha obert a l'edifici històric de Guillem Sagrera, la flamant presidenta ha assegurat en el seu discurs que governarà per posar "l'administració al servei dels ciutadans". Ha manifestat, en un clara referència al teixit empresarial i d'autònoms, que el nou executiu no governarà perquè "l'administració sigui un obstacle o es dediqui a posar traves".

En un missatge dirigit a Vox, formació que l'ha feta presidenta abstenint-se en la votació, Prohens ha manifestat que el nou Govern haurà de fer front als reptes "del canvi climàtic, la sostenibilitat i l'increment poblacional". També s'ha compromès a "posar tots els mitjans davant la violència contra les dones", ha dit Prohens mentre des de la tercera fila on s'asseien els assistents se la miraven i escoltaven els dos artífexs del pacte entre els populars i els d'ultradreta. Es tracta dels portaveus parlamentaris de les dues formacions, Sebastià Sagreras i Idoia Ribas, que un devora l'altra comentaven les paraules de Prohens, mentre feien la mitja rialla.

Asseguts a primera fila, els expresidents Gabriel Cañellas, José Ramón Bauzá i Francina Armengol han estat testimoni com un gran nombre dels 800 assistents a l'acte ha esclafit en mamballetes quan Prohens ha exigit "una insularitat digna per als funcionaris de les nostres illes per garantir els mateixos serveis que en qualsevol comunitat". Aquest paràgraf en concret, la ja presidenta del Govern de les Illes Balears l'ha dit en castellà. Unes paraules que el públic ha entès que es dirigia a la representant que el govern espanyol ha enviat a la presa de possessió, Alejandra del Río, directora general de Cooperació Autonòmica i Local, del Ministeri de Política Territorial.

Els familiars de Prohens segueixen el seu parlament des d'una de les primeres files.
L'expresident Gabriel Cañellas saluda efusivament Margalida Prohens i Rigo.

Uns vint minuts abans, la campanera de naixement recorria el passadís central que formaven les fileres de cadires a la Llotja. Gairebé alhora, la ja expresidenta Francina Armengol i la companya d'armes Mercedes Garrido feien via pel passadís lateral per arribar al capdavant del públic, amb la intenció que no es descobrís que eren les úniques convidades de les primeres files que feien tard. Tanmateix, Prohens ha estat més falaguera i ha estat quan la nova presidenta ja feia les salutacions als predecessors Cañellas i Bauzá que la inquera s'ha incorporat a les aferrades i besades.

Un dels moments més aplaudits ha estat quan la cap de l'Executiu ha manifestat que creu "en unes Illes amb una identitat pròpia, amb la riquesa de la seva cultura , que no han de mirar de reüll ningú i que no formen part de cap altra país que no sigui d'aquesta Espanya plural i diversa". El veterà Cañellas seguia encuriosit aquestes manifestacions, mentre Bauzá i Armengol s'ho miraven sense immutar-se i amb cara seriosa. Prohens s'ha emocionat en anomenar els seus familiars, que seguien el discurs de la primera fila a mà dreta. "En la meva feina també estarà que pugueu sentir-vos orgullosos", ha dit amb la llagrimeta a l'ull.

Jaume Anglada ha interpretat els temes 'Illes dins un riu' i 'Crida el teu nom', al final de l'acte.
Illes dins un riu, "himne dels 'peperos' nascuts als vuitanta"

Animats pel cantant Jaume Anglada, una part important dels assistents a la Llotja s'han posat a cantar 'Illes dins un riu', el tema més cèlebre de Tomeu Penya. Nascuts a la dècada dels setanta i vuitanta, una part important dels membres de les files del PP que ara tindran responsabilitats de govern eren joves o adolescents quan el 1994 el cantant de Vilafranca va fer popular la versió catalana de la cançó dels Bee Gees. Això explica que molts s'hagin afegit a la cantada. I també ho han fet alguns dels membres de Vox, com la diputada Idoia Ribas, que ha demostrat que cantant, a diferència de quan es manifesta des de la palestra, té una bona fonètica catalana.

stats