Indults

El secretari general de l'ONU també fa costat a Sánchez amb els indults

"La creació de condicions perquè el diàleg pugui fructificar és sempre molt important", diu António Guterres des de la Moncloa

3 min
El secretari general de l'ONU, el portuguès António Guterres, i el president espanyol, Pedro Sánchez, a les portes de la Moncloa.

MadridNova mostra de suport per a Pedro Sánchez en la seva aposta per resoldre el conflicte a Catalunya. I aquest cop internacional. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha beneït aquest divendres els indults de manera velada durant una compareixença al costat del president espanyol a la Moncloa. Preguntat per la mesura de gràcia, el mandatari portuguès ha dit primerament que no és propi d'un secretari general de l'ONU comentar "qüestions de política interna".

Però tot seguit, acompanyat d'un ampli somriure d'aprovació de Sánchez, ha puntualitzat que per a ell existeix "un principi global essencial: el principi que tots els problemes s'han de solucionar políticament i que el diàleg és un instrument essencial per solucionar els problemes dels nostres temps". "I la creació de condicions perquè el diàleg pugui fructificar és sempre molt important a les nostres societats", ha conclòs, donant així per bona la decisió d'indultar els presos polítics per poder avançar en la negociació entre la Moncloa i la Generalitat.

Les paraules de Guterres arriben poques hores després que el president d'Òmnium participés en el 47è Consell de Drets Humans de l'ONU, amb seu a Ginebra però que aquest any s'ha celebrat telemàticament. Cuixart va carregar dijous contra un estat espanyol "antidemocràtic" i va instar les Nacions Unides a "actuar perquè Espanya respecti els tractats internacional" i iniciï un procés d'amnistia.

Des del 2017 que l'independentisme ha recorregut a l'ONU contínuament per a l'alliberament dels presos. De fet, la primavera del 2019, un grup de treball ja va resoldre que no va haver-hi violència el 20-S ni l'1-O i que el Suprem no era competent per jutjar els líders independentistes i que, per tant, se'ls havia d'alliberar.

Llavors va tractar-se del primer pronunciament internacional en contra de la presó preventiva, que la tardor d'aquell mateix any va convertir-se en ferma per la sentència del Procés. En concret, el grup de treball sobre detencions arbitràries de l'ONU va fer pública una resolució en què instava l'estat espanyol a alliberar "immediatament" els Jordis i l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, a més de reclamar-li que els concedís una indemnització pels gairebé dos anys en presó preventiva.

Sense resposta sobre el dret a l'autodeterminació

Sobre el que no ha respost Guterres és sobre si l'ONU avala el dret a l'autodeterminació, tal com reivindica l'independentisme. No ha parlat d'aquest punt en concret, però sí que ho ha tornat a fer Sánchez, que per tercer dia consecutiu ha tancat la porta a un referèndum d'autodeterminació. No ho ha fet, però, sobre la possibilitat de celebrar un referèndum consultiu d'acord amb l'article 92 de la Constitució. La Moncloa defensa arribar a un acord amb Catalunya i el dubte ara mateix, en funció de les declaracions que facin els membres del govern espanyol, és si l'haurien de votar només els catalans o bé tot el conjunt d'espanyols.

El president espanyol ha reclamat un cop més que la Generalitat parli "amb la part que no comparteix l'agenda independentista", cosa que per a la Moncloa es tradueix en reconèixer el cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, com a interlocutor. De fet, ni té en compte que el PP, Vox i Ciutadans seguin en aquest fòrum de negociació que esmenten constantment i que la Generalitat de moment no ha invocat. El mateix portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va respondre dimecres a Sánchez que aquest espai ja existeix i és al Parlament. El president espanyol va replicar-li que, de la mateixa manera, no caldria una taula de diàleg i tot es podria resoldre al Congrés.

stats