Governabilitat a l'Estat

Sánchez anuncia reunions amb Puigdemont i Junqueras

El líder del PSOE descarta pactar amb Bildu al País Basc i afirma que té una aliança estratègica amb el PNB

2 min
Puigdemont parlant al costat de Sánchez al parlament europeu

MadridEn el marc de la "normalització" de les relacions amb el sobiranisme, Pedro Sánchez mantindrà "diverses" reunions amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Amb fotografia inclosa. Així ho ha assegurat en una conversa informal amb periodistes aquest dimarts durant la copa de Nadal a la Moncloa, en la qual ha dit que el "més lògic" és que es produeixin quan l'amnistia ja estigui aprovada. Tanmateix, no ha concretat si serà després del primer vistiplau del Congrés, al gener, o quan hagi fet tot el recorregut pel Senat i hagi tornat a la cambra baixa, previsiblement a l'abril o al maig. Sigui com sigui, el president espanyol assumeix el cost que pugui implicar tot plegat perquè, afirma, ja ha constatat que el dels indults en les passades eleccions no va ser tant. De fet, el PSOE va guanyar un milió de vots el 23-J.

L'anunci es produeix després que Junts expliqués fa uns dies que aquesta trobada es produiria. Fins i tot que es va intentar que Sánchez i Puigdemont es veiessin a Estrasburg quan el cap de l'executiu de l'Estat hi va comparèixer la setmana passada per fer balanç de la presidència espanyola de torn de la Unió Europea. "La reunió serà en un estat de la Unió Europea i properament", va assegurar dilluns el portaveu de Junts, tot i que els juntaires situen la trobada molt abans que els socialistes.

La Moncloa ho va anar refredant des d'un primer moment adduint que a curt termini el líder socialista només té programada la reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Barcelona dijous que ve a les 12 del migdia, segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Sánchez sap que ha de cultivar les relacions amb tots els aliats parlamentaris perquè són els únics que poden fer-lo resistir els quatre anys de legislatura, i es mostra convençut que així serà. ¿I què en diu el PSC? "Jo tinc un àlbum amb Pedro Sánchez", ha asseverat el socialista, celebrant l'"interès" dels independentistes per reunir-se amb el president espanyol. També s'ha mostrat disposat a trobar-se ell amb Puigdemont -"no tinc inconvenient", ha dit-, tot i que ha admès que no hi ha parlat directament en els últims anys.

L'aliança amb el PNB

D'altra banda, en les converses informals amb els periodistes, Pedro Sánchez també s'ha referit a la seva relació amb el PNB, amb qui assegura tenir una aliança estratègica tant a Madrid com a Euskadi. D'aquesta manera ha allunyat el pacte amb EH Bildu a Pamplona i la possibilitat que es produeixi al País Basc, on probablement els socialistes tindran la clau per decidir si el PNB segueix pilotant el govern basc. Segons Sánchez, el que va passar a Navarra és un tema estrictament local.

stats