La governabilitat de l'Estat
Política 12/09/2022

Sánchez manté el to dur contra el PP malgrat la mà estesa

Feijóo trasllada el seu pla energètic a la Moncloa i rebutja l'impost a les elèctriques

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una reunió dels grups parlamentaris del PSOE

MadridPedro Sánchez manté la tensió dialèctica amb el PP tot i la mà estesa d'Alberto Núñez Feijóo per pactar un pla de xoc energètic. El president del govern espanyol ha augurat que aquest dimarts els conservadors votaran al Congrés en contra d'establir un impost a la banca i a les energètiques i ha titllat de "reaccionària" la política del PP. Ha sigut en una intervenció davant els grups parlamentaris del PSOE a la cambra baixa, en la qual ha donat continuïtat al to que fa una setmana ja va adoptar en el cara a cara amb Feijóo al Senat. De fet, Sánchez ha anunciat que, "vist el resultat" del primer debat a la cambra alta, hi compareixerà més sovint per encarar-se amb el líder popular.

El PP, però, continua amb la seva estratègia d'oferir acords a la Moncloa per evidenciar que és Sánchez qui prefereix mantenir la polarització amb el líder de l'oposició. Aquesta tarda ha arribat finalment el document que Génova havia promès que enviaria al govern espanyol fa una setmana amb propostes en matèria energètica. Són 59 mesures amb les quals els populars calculen un estalvi en la factura de la llum per al conjunt de les famílies de 2.900 milions d'euros. 

Entre les mesures que els conservadors incorporen al document hi ha la d'estendre la rebaixa de l'IVA del gas i de l'electricitat al 5% durant tot l'hivern, crear una "Airef" que avaluï si funcionen les mesures aplicades o fixar un preu màxim per a les renovables o les nuclears per reduir el preu mitjà final per al consumidor –una via per millorar l'excepció ibèrica, apunten els populars–. Proposen, a més, bonificacions per a les famílies que redueixin el consum elèctric entre un 3% i 15%, les quals optarien a reduccions d'entre un 5% i un 40% en la factura de gas. Les comercialitzadores d'energia haurien de finançar aquestes bonificacions a l'inici, però després repercutirien en els pressupostos de l'Estat. El PP no és partidari de l'impost a les elèctriques i, de fet, en el document demana retirar-lo fins que la Unió Europea –que la setmana passada va apostar-hi– fixi una posició definitiva. 

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha admès que el document l'havia deixat una "mica decebuda", ha dit a la SER, però s'ha obert a estudiar-lo amb profunditat i incorporar les mesures que vegin viables. Amb tot, ha criticat, per exemple, que les bonificacions a la factura elèctrica les sufraguin els comptes estatals. "Beneficien les rendes altes, que són les que tenen més marge d'estalvi", han afegit fonts de Moncloa, que consideren que algunes de les mesures proposades pel PP ja s'apliquen i d'altres tenen un "escàs rigor". A l'espera de veure si la Moncloa acceptarà alguna de les mesures, el que sí que ha admès el govern espanyol és que arriben tard i, d'entrada, ja han marcat distàncies amb el PP. 

El bloqueig al poder judicial

El clima preelectoral influirà en el debat polític fins que acabi la legislatura. El cap de l'executiu ha redoblat les crítiques al PP pel bloqueig al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i al Tribunal Constitucional i ha denunciat que al darrere d'aquesta actitud hi ha la intenció de "retrocedir en drets i llibertats". "És molt greu i perillós", ha afirmat Sánchez. El president espanyol cada vegada explicita amb més claredat els vincles que, considera, hi ha entre la dreta política i la judicial. 

Precisament aquest dilluns la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, s'ha adreçat al president del CGPJ, Carlos Lesmes, per subratllar la "urgència" que es renovi d'una vegada l'òrgan de govern dels jutges. En una carta, explica que coincideix amb el seu discurs de dimecres passat en el qual va descriure una situació "insostenible" de la judicatura a conseqüència de la incapacitat del CGPJ per fer nomenaments. "El correcte funcionament de les institucions no pot ser ostatge del debat polític", considera la comissària europea. 

Aquesta setmana els blocs conservador i progressista del CGPJ inicien les negociacions per triar els candidats al TC. El govern espanyol havia fixat el 13 de setembre, aquest dimarts, com la data límit perquè l'òrgan de govern dels jutges designés els seus membres, però tot just aquest dilluns els interlocutors han d'establir les bases del diàleg, apunten fonts del CGPJ.

stats