Política 24/12/2020

Sánchez esquiva els escàndols a l'exèrcit i agraeix als militars la seva tasca "lleial al servei de la democràcia"

El president espanyol s'ha adreçat als soldats en missions a l'exterior en el tradicional missatge de Nadal

Ot Serra
2 min
El president del govern espanyol, per videoconferència, adreçant-se a les tropes militars a l'exterior

MadridEls últims dies de l'any estan marcats per actes tradicionals, i en la vigília de Nadal és el torn del discurs de Felip VI i del missatge del president del govern espanyol als militars que es troben en missions a l'exterior. Tant la monarquia com l'exèrcit han marcat l'actualitat els últims mesos i setmanes pels escàndols de Joan Carles I i la proliferació d'escenes en què membres de les forces armades han enaltit el feixisme. Pedro Sánchez, però, ha esquivat aquest dijous la polèmica i s'ha limitat a repetir els habituals qualificatius cap als militars. Ha destacat el seu "sentit del deure i afany de servei" i el seu "compromís, entrega i professionalitat".

Representen "totes les millors virtuts d'unes forces del segle XXI modernes, capaces de realitzar una tasca lleial i callada, al servei de la democràcia, com a pilar fonamental de la política exterior", ha dit al conjunt del cossos armats. Han pres la paraula posteriorment generals responsables de cada missió, que han agraït les paraules del cap de l'executiu i han actualitzat la situació de cada unitat, ja fos a Mali, Kuwait, l'Afganistan o el Líban. Sánchez ha tingut un record per als militars que van participar en l'operació Balmis fent tasques de desinfecció durant el confinament de la primavera passada i prestant altres serveis per la crisi del coronavirus.

En canvi, el president del govern espanyol ha preferit no fer cap comentari relacionat amb els diversos episodis polèmics que han evidenciat connivència de militars en actiu amb tesis feixistes. Tot va començar amb una carta precisament a Felip VI, amb un to més que bel·ligerant, signada per un grup de militars retirats, que el ministeri de Defensa va considerar insignificant. Després es va publicar un xat on un exmembre defensava afusellar 26 milions d'espanyols i aquest dimecres Público va destapar-ne un altre, aquesta vegada de militars en actiu, en què algun dels seus integrants avalava aquest posicionament. "¿S'atreveixen a atacar un grup de xat quan no saben que és el sentiment de molts davant d'aquesta agressió i un món al revés a mida dels malvats? Senyors, això ha estat sempre el comunisme!", escriu un a qui Público identifica com el subtinent d'artilleria de campanya Gabriel Burgos Sánchez, actualment a la reserva però no retirat.

També aquest dimecres el mitjà digital Lamarea.com va publicar un vídeo de la festa de l'escola naval militar del novembre del 2018 on es pot veure alumnes de l'acadèmia militar espanyola aixecant el braç i cantant Primavera, la versió que la División Azul va fer de la Katiuixa russa durant la seva estada al front de la II Guerra Mundial lluitant a les ordres de Hitler. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ja va haver de fer equilibris per sortir del pas: va enviar a la Fiscalia els missatges on es proposava l'aniquilació de la meitat dels espanyols però no va ordenar cap investigació interna per conèixer si realment aquestes tesis només les sosté un grup d'octogenaris "cadavèrics", tal com va manifestar en un primer moment.

La taca s'ha escampat cap a membres actuals de les tropes, fins i tot en generacions de nova fornada, però Robles també ha preferit no entrar-hi quan ha intervingut per tancar l'acte d'aquest dijous. "Cuideu-vos i protegiu-vos", ha conclòs la ministra, tal com havia demanat també Sánchez.

stats