Política 01/06/2022

L'exèrcit de terra cessa el capità del batalló beneït al Valle de los Caídos

També se li ha obert un expedient disciplinari que s'hauria de resoldre en les properes 48 hores

ARA
3 min
Imatge de la unitat de l'exèrcit de terra que va ser beneïda per un sacerdot del Valle de los Caídos

MadridUn sacerdot del Valle de los Caídos ha rebut aquest dimecres una unitat militar de l'exèrcit de terra per beneir-la. En les imatges, difoses pel canal de Telegram Ciudadanos de Uniforme i avançades per Eldiario.es, s'hi poden veure diversos militars agenollats davant la creu de Cuelgamuros mentre el sacerdot els beneeix. L'activitat no estava "autoritzada", segons han explicat fonts de Defensa aquest matí, que també han dit que obririen una investigació per "depurar responsabilitats". Poques hores després, al vespre, l'exèrcit de terra ha cessat el capità que havia organitzat aquesta cerimònia i, segons han informat diversos mitjans i ha confirmat l'ARA, també se li ha obert un expedient que s'ha de resoldre en les properes 48 hores.

"Que el senyor beneeixi igual que sempre els que serveixen la pàtria sota aquest banderí. Que el senyor cuidi amb la seva providència els membres d'aquesta unitat i tots els components del batalló Wad-Ras i de les nostres forces armades. Que el senyor miri benignament Espanya i li concedeixi la pau amb tots els pobles del món", havia dit el sacerdot en la cerimònia. Segons la informació difosa per Ciudadanos de Uniforme, el capità d'aquesta unitat, la MAPO del BIP Wad-Ras II/31, estava "fent una marxa per la zona del Valle de los Caídos amb la finalitat que el banderí d'aquesta companyia fos beneït a la basílica".

El capità, a més, havia anul·lat els permisos que tenien els membres d'aquesta unitat i havia requerit també els militars que estan fent cursos de dedicació exclusiva a la brigada. "No és la primera vegada que fa un acte que pot atemptar contra la llibertat religiosa dels militars sota el seu comandament", es denuncia al grup, on se cita un precedent del setembre del 2020. I s'afegeix: "Això és el que passa quan ningú no diu als capitans que les companyies no són seves, sinó de les forces armades, que representen tots els espanyols, no cap religió o ideologia".

Després que es fessin públiques les imatges, Unides Podem, Més País, ERC i EH Bildu han demanat explicacions. El president del grup lila al Congrés, Jaume Asens, ha denunciat els fets, ja que els considera una "ofensa a les víctimes del franquisme", i ha exigit explicacions a la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Els republicans, per la seva banda, han dirigit una bateria de preguntes per escrit al govern espanyol en què, entre d'altres, demanen "quines actuacions" emprendrà per "evitar pràctiques dels cossos de seguretat públics en espais d'índole feixista" i també si "continua negant" que hi hagi una vinculació entre les forces armades i el feixisme. També ho ha fet Més País, que pregunta a l'executiu si el ministeri de Defensa ho sabia, si ho aprova i si hi haurà sancions, segons ha exposat Íñigo Errejón a través de Twitter. El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu ha anunciat a través d'un tuit que també preguntarà a la ministra Margarita Robles sobre aquestes imatges.

Suspenen guàrdies civils per cantar l'himne de la Legió

En paral·lel a la polèmica al Valle de los Caídos, el comandament d'ensenyament de la Guàrdia Civil ha suspès diversos alumnes pel vídeo publicat a les xarxes socials en què apareixien cantant l'himne de la Legió, El novio de la muerte, uniformats i en un ambient festiu a Lourdes. Segons informa Europa Press, el cap d'aquest comandament suspèn els alumnes fins que no es resolgui el seu expedient obert i els deixa sense poder incorporar-se a l'escala de caps i guàrdies de l'institut armat.

stats