Robles justifica al Congrés l'espionatge del CNI a Aragonès

La dreta ataca sense pietat la ministra de Defensa: "No entenem què fa vostè encara al govern"

3 min

Madrid"Quan va anar a la comissió [de secrets oficials] suposo que va poder veure el contingut de les resolucions judicials motivades. I si no ho va fer per alguna cosa serà. Serà perquè vostè no vol saber la veritat". D'aquesta manera un pèl enrevessada la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha justificat en seu parlamentària l'espionatge del CNI al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Ho ha fet en una agra resposta al portaveu republicà, Gabriel Rufián, al qual ha acusat d'ignorar els arguments judicials que justificaven la intrusió en el mòbil del president.

La resposta de Robles ha sorprès el mateix Rufián, que movia el cap incrèdul des del seu escó i que en la seva pregunta ni tan sols havia fet referència a l'espionatge a independentistes catalans i bascos, sinó que s'havia limitat a acusar la ministra, "per acció o per omissió", per l'espionatge a membres del govern espanyol. Robles, doncs, que aquest dimecres ha estat fortament atacada des dels escons de la dreta, continua sense admetre cap responsabilitat sobre l'espionatge als independentistes, que és l'origen de la crisi política actual.

Robles ha fet referència a la interlocutòria judicial en què el jutge del Suprem Pablo Lucas autoritzava la intrusió al mòbil d'Aragonès i que es va ensenyar als diputats membres de la comissió de fons reservats. Segons ha pogut saber l'ARA, en aquesta interlocutòria es relacionava l'actual president de la Generalitat amb els CDR i fins i tot se li atribuïa un paper de lideratge. Segons publica aquest dimecres El Mundo, el CNI va informar el 2019 el govern espanyol que estava espiant Aragonès, però la Moncloa ho desmenteix i insisteix que el president del govern "ni ho sabia ni ho havia de saber".

Robles ha repetit fil per randa els arguments que va donar ahir sobre el relleu al capdavant del CNI, però s'ha volgut encarar amb Rufián, al qual ha acusat de no tenir el "valor" de mirar la documentació judicial per si "allò que hi posava els podia afectar". A ERC s'han mostrat sorpresos pel to de la ministra i ho atribueixen al seu nerviosisme i al fet que, després de la destitució de la directora del CNI, ara es troba en fals internament. De fet, alguns mitjans espanyols citen avui fonts del CNI en què expressen el seu malestar pel cessament de Paz Esteban.

ERC manté l'exigència que es desclassifiquin i es facin públiques les autoritzacions judicials a l'espionatge de 18 independentistes amb aval judicial, tot i que el PSOE s'hi nega i només accepta fer-ho a petició judicial. "Si es fan públiques es veurà que qui queda malament és el CNI", afirmen fonts coneixedores dels expedients. Malgrat les intervencions de Robles, que consideren que va per lliure, ERC confia poder reconduir la relació amb el govern espanyol, però admeten que encara s'han de fer passos fins a arribar a la cimera bilateral entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez.

Atacs de la dreta a Robles

La sessió de control ha estat marcada pels durs atacs de la dreta a Robles. El diputat popular José Antonio Bermúdez de Castro ha posat el dit a la nafra: "El problema és que el seu govern considera els dirigents separatistes prou sospitosos per intervenir les seves comunicacions però a la vegada prou fiables per a Sánchez per ser els seus socis d'investidura. Quina coherència és aquesta? [...] Sincerament, senyora Robles, no sé què fa allà encara [al govern]".

La magnitud de la crisi ha provocat que també hagi comparegut avui el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha acusat Sánchez de "convertir un problema polític amb els seus socis amb una crisi d'Estat". Feijóo ha pujat el to contra el president del govern, al qual ha qualificat de "caricatura", i ha avisat que "defensarem l'Estat des de l'oposició. Si el govern no serveix l'Estat, l'oposició sí".

Això sí, el president del govern ha acceptat avui que el motiu del relleu de Paz Esteban al capdavant del CNI era "una errada greu en la seguretat de les comunicacions". Amb una sola frase, Sánchez ha estat més explícit que Robles durant tota la roda de premsa de dimarts passat.

stats