CONSULTA DEL 9-N
Política 07/10/2014

La CUP, a ERC: "Sisplau, que entrin al Govern i assegurin que hi ha consulta"

Quim Arrufat afirma que la CUP també acceptaria entrar a l'executiu i demana a Artur Mas que expulsi els consellers que no volen anar "fins al final amb el 9-N"

N. Orriols / R. Tugas
3 min

BarcelonaEls tres diputats de la CUP han demanat en roda de premsa aquest dimarts que ERC entri al Govern per blindar la consulta. "Seria el més coherent i necessari que ERC, complint fins al darrer moment el seu propòsit d'assegurar la consulta, entri al Govern i garanteixi des de dins que es compleixin tots els acords", ha demanat Quim Arrufat, ja que el partit d'Oriol Junqueras "és qui té la posició central a les enquestes i, com a signant del pacte d'estabilitat, qui té responsabilitats afegides".

A banda, Arrufat ha assegurat que la CUP també estaria disposada a entrar-hi, tot i que ha puntualitzat que el seu pes polític és diferent i el pes tàctic de la decisió seria també d'un altre nivell. "Sisplau, que entrin a Govern i assegurin que hi ha consulta", ha insistit el diputat, que creu que ERC hauria de verificar que els representants dels republicans a l'executiu vetllin pel compliment dels acords presos divendres a la cimera dels partits sobiranistes. La CUP, de fet, ja va sol·licitar-ho en aquella trobada, i tant ERC com Artur Mas van avançar que ho estudiarien, segons Arrufat.

El diputat de la CUP, a més, demana al president de la Generalitat que expulsi del Govern els consellers que no tenen clar si arribar "fins al final amb el 9-N". De fet, Arrufat afirma que divendres es va constatar que "no tothom està disposat a fer el mateix i no tothom posa la mateixa disposició a avançar", cosa que va provocar que la cimera fos complicada a l'inici.

A banda, els diputats de la CUP són "conscients que hi pot haver un placatge absolut de l'estat espanyol" que impedeixi la consulta. En tot cas, Arrufat defensa que els partits sobiranistes es van conjurar per esquivar les dificultats, tot i que avisa que, per fer-ho possible, és imprescindible la mobilització de la ciutadania.

ICV-EUiA no ho veu necessari

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, s'ha desmarcat de la petició de la CUP, ja que recorda que mai els "ha fet falta formar part del Govern per garantir que la consulta segueixi endavant". "A banda de la consulta, aquest Govern fa moltes altres coses i moltes d'elles el nostre grup les combat", ha insistit, motiu pel qual no li "sembla que la consulta tingui un preu".

Així, Camats creu que el que pot blindar la consulta és la mobilització ciutadana i la unitat política, dins i fora del Govern. Tot i això, ha alertat de l'"extrema dificultat per buscar esquerdes" a l'ofensiva de l'Estat contra el 9-N. "Som molt conscients que estem en un moment molt límit per garantir que la consulta tal com està establerta al decret es pugui fer", ha assegurat, motiu pel qual no vol "enganyar sobre l'extrema dificultat dels passos que s'estan fent".

El PSC veu impossible la consulta

Al seu torn, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha afirmat que "sembla impossible que se celebri la consulta del 9-N" i reclama als partits sobiranistes que "expliquin que no es donen les garanties democràtiques imprescindibles per celebrar una consulta com aquesta". Una situació que provoca que "l'entrada d'ERC i la CUP és irrellevant a l'hora de blindar una consulta amb totes les garanties democràtiques".

A banda, el dirigent socialista defensa que "ERC està en una posició molt còmode de recollir rèdits polítics sense embrutar-se endavant". Tot i això, ha apuntat que és "difícil compaginar el programa de la CUP amb una crítica com la que fa al Govern", atès que els diputats de l'esquerra independentista també s'han obert a entrar a l'executiu si calgués. "De tant que ho fa, potser David Fernàndez li està agafant gust a fotografiar-se amb Artur Mas", ha ironitzat Lucena. En tot cas, ha assenyalat que veu cada dia més fissures en el bloc sobiranista i creu que "aviat hauran de celebrar una altra cimera per a la unitat".

stats