Política 18/01/2014

Rubalcaba: "A Rajoy i a Mas els interessa una guerra a cops de banderes: a Espanya i Catalunya, no"

El líder del PSOE segella l'aliança amb el PSC contra el procés sobiranista i no fa cap referència a la crisi interna dels socialistes catalans

Maria Eugènia Quetglas
2 min
Alfredo Pérex Rubalcaba amb Elena Valenciano durant el Comitè Federal del PSOE. EFE

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha centrat bona part del seu discurs davant el comitè federal del partit d'aquest dissabte en el conflicte català, que veu cada dia “més enverinat” perquè, segons ell, “a Rajoy i a Mas els interessa una guerra a cops de banderes: a Espanya i Catalunya, no”. I és que el líder socialista considera que el president de la Generalitat “està portant Catalunya a un carreró sense sortida” i el cap de l'executiu espanyol “mira cap a una altra banda”. Rubalcaba ha tornat a posar damunt la taula la seva solució: la reforma federal de la Constitució.

Rubalcaba no ha dedicat ni una sola paraula al conflicte intern que viu el PSC arran de la votació de dijous passat al Parlament, però sí que ha deixat clar que va del bracet del primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, en tot el que fa referència a l'estratègia socialista per aturar el procés sobiranista català. “Tenim un model dissenyat amb el PSC que es va posar de manifest a Granada”, ha recordat el líder del PSOE davant els quadres del partit.

El dirigent socialista vol, com va pactar amb Navarro el 7 de gener a Barcelona, que sigui el Congrés el que trobi la solució al conflicte territorial. “Seguirem insistint en la necessitat de parlar i trobar solucions i el projecte del PSOE i el PSC és el que permetrà superar el problema territorial, que anirà a pitjor si no l'arreglem”, ha augurat.

Per primera vegada des que és secretari general del PSOE, Rubalcaba ha tret la qüestió d'ETA en un comitè federal per assegurar que “s'aconseguirà la destrucció d'ETA amb la unitat dels demòcrates amb fermesa, intel·ligència política i amb la llei a la mà”.

Rubalcaba, com ha estat denunciant des de fa temps a tots els grans esdeveniments del partit, ha insistit que Espanya té tres crisis “que estan relacionades entre elles”, com són “l'econòmica, la territorial –que posa en qüestió l'estat autonòmic– i la política”.

El dirigent socialista ha denunciat que ara que el PP té majoria absoluta ha posat el “credo sobre la taula”, com demostra el fet que hagi aprovat l'avantprojecte de la llei de l'avortament. El socialista ha ratificat que el seu partit està a favor d'una llei de terminis perquè sigui directament la dona la que decideixi lliurament sobre el seu embaràs.

Tea Party popular

Ara, en paraules seves, el pitjor és la raó per la qual Rajoy ha tret aquesta llei, que no és altra que la de reconciliar-se amb la ultradreta. Segons Rubalcaba, “al PP li passa el mateix que al partit republicà dels EUA: té un Tea Party dintre”.

En la línia social en la qual vol insistir, Rubalcaba ha denunciat que el govern del PP ha fet dues reformes profundes: “la laboral per retallar els drets dels treballadors i la de les pensions per retallar la paga als pensionistes”. El líder socialista ha assegurat davant els seus que el primer que derogarà el PSOE quan arribi a la Moncloa serà la reforma laboral, malgrat que fins ara havia assegurat que seria la Lomce.

Rubalcaba, tot i assegurar que els socialistes sempre celebren les bones dades econòmiques, ha afirmat: “Al president del BCE, Mario Draghi, li devem la baixada de la prima de risc, i a Rajoy les baixades de sou i de les pensions”.

stats