El PSOE rebutja derogar el delicte de sedició i la 'llei mordassa'

Els socialistes voten al costat del PP, Cs i Vox per tombar la proposició de llei de la CUP

3 min
Mireia Vehí (CUP) en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats

BarcelonaCop de porta del Congrés a derogar el delicte de sedició. El ple de la cambra baixa ha rebutjat tramitar la proposició de llei de la CUP que apostava per derogar del tot aquest delicte, la llei mordassa i també la reforma del Codi Penal de l'any 2015. El PSOE ha tornat a alinear-se amb el PP, Cs i Vox per negar la tramitació d'aquesta proposició de llei. D'aquesta manera, ha tornat a fer evident la discrepància amb el seu soci de govern, Unides Podem, d'eliminar el delicte de sedició del Codi Penal com una de les vies per alliberar els presos polítics. Els dos socis de coalició, però, havien acordat reformar aquest tipus penal. De fet, Unides Podem, de la mà de Jaume Asens, havia fet arribar una proposta de reforma fa més de mig any. Ara bé, el ministeri de Justícia de Juan Carlos Campo encara no ha mogut peça.

"Presentem aquesta proposta de llei per pura supervivència. Però volem fer un avís a navegants, Catalunya és un laboratori repressiu. Primer venen les catalanes i després vindran les vaguistes i les feministes", ha defensat la diputada de la CUP Mireia Vehí. Els cupaires continuen defensant l'amnistia com la via per alliberar els presos i tots els represaliats, però consideren imprescindible també eliminar el delicte de sedició per canviar la "perspectiva autoritària de l'ordre públic" de l'estat espanyol. Per això, també defensen derogar la llei mordassa i eliminar la reforma del Codi Penal de l'any 2015, perquè consideren que va ser la resposta de l'Estat a mobilitzacions ciutadanes en forma de "criminalització del dret a la protesta".

Vehí ha carregat contra el PP, però sobretot contra el PSOE, perquè assegura que "no s'atreveix a revertir les polítiques" dels populars. De fet, els socialistes han sigut el blanc de les crítiques dels grups independentistes catalans i bascos. La diputada d'ERC Montse Bassa ha instat "el govern més progressista de la història a elegir entre amnistia i autodeterminació, o repressió i autoritarisme", i la diputada de JxCat Míriam Nogueras l'ha acusat de "mentir i enganyar" i ha avisat l'independentisme que depèn d'ell mateix que "la repressió s'acabi abans o no". Tots dos grups han votat a favor de la proposició de llei.

La iniciativa de la CUP ha rebut el suport també d'EH Bildu i del BNG. El diputat abertzale Jon Iñarritu ha aprofitat la intervenció per equiparar les polítiques en seguretat pública del PSOE amb les del PP, recordant-los que van prohibir les manifestacions del 8-M a Madrid però van avalar les de "cayetanos i neonazis". Néstor Rego (BNG) ha assegurat que el PSOE és el partit que ha fet "més ús" de la llei mordassa i s'ha mostrat "sorprès" pel fet que el govern de coalició encara no l'hagi derogat. El PNB no ha subscrit al 100% la proposta de la CUP, tot i que el diputat Mikel Legarda ha coincidit que hi ha aspectes "millorables" en els preceptes que proposen els cupaires. En aquest sentit, ha recordat que el seu grup ja va proposar una proposició de llei per reformar la llei mordassa i que està en tràmit al Congrés.

L'aval d'Unides Podem i el rebuig del PSOE

Unides Podem també ha avalat la normativa que proposaven els anticapitalistes. Jaume Asens, president del grup parlamentari, ha avisat que a l'estat espanyol hi ha un "problema amb la llibertat d'expressió" i ha esperonat les "forces progressistes" a posar-se d'acord per reformar la llei mordassa. Ara bé, la posició d'Asens ha contrastat i molt amb la de la diputada del PSOE Ana María Botella, que ha evitat qualsevol referència a la derogació del delicte de sedició i ha qualificat "d'ocurrència" la proposició de llei de la CUP. "Diuen que és un problema d'ordre públic quan és un problema de violència extrema", ha deixat anar Botella, que ha tancat files amb la tasca dels cossos policials durant les protestes en les manifestacions contra l'empresonament del raper Pablo Hasél, però també durant les manifestacions postsentència a Catalunya.

El PP és l'únic grup que hi ha presentat una esmena a la totalitat. El diputat Carlos Rojas ha carregat contra els cupaires i ha qualificat de "populista" la normativa presentada. "L'únic camí que li queda a algú que incendia un furgó policial és la presó", ha etzibat. I ha assegurat que "ningú qüestiona el dret a protesta", però que és imprescindible una llei de seguretat ciutadana com l'actual. Rojas ha aprofitat l'avinentesa per negar que hi hagi presos polítics a Espanya, una tesi que també han subscrit el diputat de Ciutadans Miguel Ángel Gutiérrez i el de Vox Pedro Fernández. Tots tres grups han votat en contra de la iniciativa. "Fer un cop contra la democràcia és un delicte d'extrema gravetat", ha defensat Gutiérrez. "Ho estan emmascarant. En realitat, del que es tracta és del seu procés per desarmar l'Estat davant d'elements subversius com vostès. Volen tenir les mans lliures per destruir Espanya", ha afirmat Fernández dirigint-se a la CUP.

Aval per eliminar les reformes de la llei del TC
  • Abans d'aquest debat, el Congrés ha avalat tramitar la proposició de llei del PNB que insta a derogar les dues últimes reformes de la llei del Tribunal Constitucional (TC). D'aquesta manera, s'eliminarien els articles que donen caràcter executiu a les sentències del TC i que permeten actuar contra les autoritats i funcionaris que incompleixin les sentències. També s'eliminaria el recurs previ d'inconstitucionalitat contra els Estatuts d'Autonomia. La iniciativa tirarà endavant amb el vot a favor dels socialistes encara que no n'han avalat la totalitat.
stats