Crisi institucional
Política 21/12/2022

El PSOE accelera el pla per forçar els relleus al TC

ERC avança el seu suport a la proposició de llei per desbloquejar els nomenaments al TC

4 min
La bancada socialista aplaudeix Pedro Sánchez al Senat.

MadridEl PSOE té pressa per resoldre la crisi institucional oberta entre la majoria conservadora del Tribunal Constitucional i el PP no. Els socialistes i Unides Podem ja tenen a punt el text amb la proposició de llei que recull les dues esmenes paralitzades pel TC i ja l'han començat a negociar amb la resta de grups per intentar poder-la presentar aquest mateix dijous. L'únic dubte que hi ha és que el PSOE vol esperar a tenir a les seves mans la interlocutòria del TC amb la justificació de la paralització del tràmit parlamentari i, sobretot, els vots particulars en contra dels cinc magistrats progressistes. D'aquesta manera consideren que podrien afinar encara més el text, sobretot en l'exposició de motius.

La previsió és que el TC ho tingués tot a punt aquest mateix dijous, però la reunió urgent d'aquest dimecres ho podria endarrerir. En tot cas, les fonts consultades coincideixen que la presentació de la proposició de llei no es demorarà més enllà de divendres. Què és el que recull la proposició? D'una banda el canvi de majories per a l'elecció de magistrats de l'Alt Tribunal per part del CGPJ, per evitar així el bloqueig dels conservadors, i d'una altra la retirada de la potestat del TC per haver de donar el vist-i-plau als nomenaments, per esquivar així que la majoria conservadora pugui vetar els noms proposats pel govern.

Aquest pla ja té llum verda per part del principal soci de l'executiu, ERC, que en principi no hi posarà cap problema. De fet, el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ja ha avançat aquest matí al Congrés el suport a qualsevol iniciativa que serveixi per "dignificar" tant el TC com el CGPJ. "La diferència entre vostès i nosaltres és que nosaltres no els deixarem tirats, perquè abans que independentistes som demòcrates", ha dit Rufián en referència al fet que els socialistes van mirar cap a una altra banda quan l'objectiu del poder judicial eren els independentistes.

Rufián: "La diferència entre vostès i nosaltres és que nosaltres no els deixarem tirats, perquè abans que independentistes som demòcrates"

El dia d'avui també ha servit per comprovar que Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, president del govern espanyol i cap de l'oposició, respectivament, viuen en dos mons paral·lels sense cap intersecció possible. S'ha pogut veure aquesta tarda al Senat, on han certificat un divorci polític, però també personal. "Vostè fa nou mesos que està ficat en política estatal. I què ha aconseguit? Emmudir les Corts Generals!", ha exclamat Sánchez en referència a la paralització del tràmit parlamentari d'unes esmenes sobre el poder judicial per part de la majoria conservadora del Tribunal Constitucional. "Encara que intentin que el Parlament no parli, li garanteixo que parlarà alt i clar", ha avisat.

Per la seva banda, Núñez Feijóo ha aprofitat l'avinentesa per subratllar que el president espanyol ha fet el contrari del que va prometre a la campanya del 2019. "El senyor Sánchez Castejón del 2019 no votaria el Sánchez Castejón del 2022", ha conclòs. El president del PP li ha retret tant els indults als presos del Procés com la derogació de la sedició i la reforma de malversació. "No es pensi que els votants del PSOE el seguiran perquè ja no el creuen", li ha etzibat. "Vostè busca el seu interès personal, sotmetre les institucions, mentre que jo vull la democràcia plena", ha insistit abans d'acabar la intervenció demanant la convocatòria d'eleccions anticipades. La bancada popular s'ha aixecat com un sol home per aplaudir la que segurament ha estat la millor i més contundent intervenció de Feijóo des que va arribar a Madrid.

Alberto Núñez Feijóo intervenint al Senat.

Però Sánchez no s'ha deixat impressionar per la diatriba de Feijóo i l'ha ridiculitzat. "Com que els ha fallat tot, ara van amb la faula del tirà. Els informo que soc un tirà que vol instaurar la república bolivariana", ha dit enmig de les rialles de la bancada socialista. "Vostès han arribat massa lluny", ha acabat dient ja amb to més seriós. Abans també havia menystingut la figura de Feijóo fent referència als "poders cada cop menys ocults" que, segons el seu parer, dicten l'estratègia del líder del PP.

El PP, però, no té pressa en resoldre el conflicte institucional i busca fórmules per allargar-lo fins a poc abans de les eleccions municipals i autonòmiques amb l'objectiu que ajudin a impulsar les candidatures populars. En tot cas, el tràmit parlamentari s'allargarà ara entre un i dos mesos, encara que es faci per la via d'urgència.

Una actitud molt diferent de la d'ERC ha exhibit aquest matí la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, que no ha fet distincions entre el PSOE i el PP. "No som tan ingenus per aprovar reformes, com si el PSOE fos alguna cosa molt diferent del PP", ha etzibat Nogueras a Sánchez. El president espanyol ha remarcat que el que estava passant ara no tenia res a veure amb el que va passar a Catalunya i ha tornat a insistir que el Procés s'ha acabat. "No ho dic jo, ho ha dit Jordi Sànchez", ha conclòs el president espanyol fent referència a unes declaracions de l'ex secretari general de Junts.

Sánchez: "El Procés s'ha acabat. No ho dic jo, ho ha dit Jordi Sànchez".

Aquest dijous està previst que s'aprovi al Senat de manera definitiva la reforma del Codi Penal que deroga la sedició i rebaixa les penes a la malversació sense ànim de lucre, unes mesures amb les quals Sánchez espera rebaixar la pressió judicial sobre els independentistes processats per l'1-O i obtenir a canvi el suport d'ERC fins al final de la legislatura.

stats