Política 10/11/2021

Prohens diu que els PGE són "dolents per a Espanya i pèssims per a les Illes"

La presidenta del PP de les Balears i diputada del Congrés, Marga Prohens, ha anunciat que proposaran 48 esmenes als pressupostos generals dedicats a l'Arxipèlag

2 min
Els populars han presentat esmenes per valor de 362 milions d'euros.

PalmaLa presidenta del Partit Popular de les Illes, Marga Prohens, s'ha mostrat taxativa sobre els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Els ha considerat "pèssims" per a les Illes, i "dolents per a Espanya", i ha instat Armengol i Sánchez a deixar de mentir als ciutadans sobre el finançament real. Per aquests motius, Prohens ha anunciat 48 esmenes als PGE per un valor de 362 milions d'euros.

"Aquestes esmenes són per desmuntar la foto de l'engany entre Francina Armengol i la ministra María Jesús Montero", ha defensat la presidenta dels populars. Ho ha dit fent referència a un factor de la insularitat que per a ella és "fals", perquè "el conveni de carreteres ha deixat d'existir i ens han retallat 30 milions dels pressupostos per a les Illes." A més, ha explicat que aquestes esmenes volen ser el motor perquè el factor de la insularitat sigui real i efectiu, que de moment "no és més que una mentida". S'ha referit al fet que el Govern va anunciar que per primera vegada s'estaria per sobre de la mitjana estatal en relació amb el finançament autonòmic, però que "es varen mesclar ous amb caragols." La realitat, segons els populars, és que la mitjana és de 303 euros per persona en comparació amb els 500 de la mitjana estatal.

Unes esmenes enfocades en les carreteres

Dels 362 milions d'euros que comporten les 48 esmenes dels populars, 146 estarien enfocats a dotar els convenis de carreteres a les quatre illes. 44 milions per a Mallorca, 14 per a Eivissa i 8 per a Menorca. A més, també els 80 milions de la liquidació del conveni de carreteres del 2004. Prohens ha fet via a sortir al pas de l'esmena de Podem i l'ha definida com a sectàries, ja que, segons la presidenta popular, només té en compte les zones on governa la formació morada.

Una altra esmena important està dirigida al plus de residència de funcionaris estatals a les Balears, de 16 milions d'euros. La segueix una altra de vuit milions per a la rehabilitació de passejos marítims, i una de 6,2 milions per a noves seus judicials. Alhora, també n'ha destacada una altra de 4,4 milions d'euros per a la seguretat. "Més casernes de Guàrdia Civil i més radars per detectar la immigració irregular a Menorca i Formentera", ha definit Prohens, i ha aprofitat per incidir en el tema dels incidents a l'aeroport de Palma.

L'afer de l'aeroport

Marga Prohens ha carregat fort contra la delegada del govern, Aina Calvo, i sobre els fets que van passar a l'aeroport de Palma la setmana passada. "És intolerable que la delegada del govern ens mentís quan va dir que tot era improvisat", ha esperonat, i ha continuat dient que va ser una errada de seguretat gravíssima. A més, ha aprofitat per treure pit davant les declaracions de la presidenta del Govern, Francina Armengol, quan va dir que el PP volia treure partit dels incidents: "Armengol està transitant cap a l'autoritarisme, dient del que podem o no podem xerrar. I s'equivoca molt, perquè si vol l'oposició callada no la hi tindrà".

Davant els fets, Prohens també ha anunciat que demanaran la compareixença d'Aina Calvo al Parlament i de Fernando Marlaska al Congrés dels Diputats per donar explicacions. Així i tot, la líder del partit dretà també ha assegurat que com que la delegada del govern no sol comparèixer davant el Parlament argumentant que no és el seu òrgan de control, demanarà una reunió amb ella per "exigir-li accions".

stats