Política 05/11/2021

Podem pressiona en el Congrés amb una esmena als PGE per aconseguir el conveni de carreteres

La formació morada reclama 68 milions d'euros a repartir entre Mallorca i Menorca

ARA Balears
2 min
El trànsit creix a l’estiu un 30% a les vies més turístiques

PalmaEl grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés ha registrat aquest divendres una esmena als pressupostos generals de l'Estat que prepara el govern espanyol, del qual forma part, perquè incloguin una part del conveni de carreteres de Mallorca i Menorca. La formació morada reclama la liquidació de 8 milions del conveni anterior en concepte d'obres fetes durant els darrers quatre anys a Mallorca i 37 milions més que corresponen a la primera anualitat del futur conveni amb el consell insular de la mateixa illa, que el Consell preveu que arribi a ser de 237 milions. Pel que fa a Menorca, Podem demana el pagament de 23 milions per a obres pendents d'execució, segons ha explicat el partit en un comunicat.

Cal recordar que el conseller insular de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, d'Unides Podem, va explicar a l'ARA Balears que té tancat un acord sobre el conveni de carreteres amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, però està pendent de la darrera paraula d'Hisenda, que és qui decidirà si dona o no els 237 milions d'euros que demana la institució insular per als pròxims deu anys. Malgrat l'acord, l'esmena es dirigeix a la Direcció General de Carreteres del mateix ministeri.

La diputada balear d'Unides Podem al Congrés, Antònia Jover, ha defensat la necessitat de "continuar apostant per un canvi de model de mobilitat, que sigui més verd i més eficient i segur per a les Illes". Jover ha afirmat que aconseguir que s'incloguin aquests convenis en els pressupostos implicarà poder posar en marxa diversos projectes, com ara la millora de la seguretat en carreteres; la promoció d'una mobilitat que aposti pel transport públic i sostenible; millorar i fer més agradables els entorns urbans i millorar la xarxa de carreteres secundàries de les illes, que "històricament han estat abandonades". "Esperem que la resta de partits polítics de les Balears amb representació en el Congrés donin suport a aquesta esmena votant-hi a favor, i així ajudin a millorar encara més els pressupostos, que són els més elevats i socials de la història", ha assenyalat Jover.

En aquest sentit, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i les comunitats i ciutats autònomes han ratificat en una reunió feta aquest divendres a Madrid l'acord de distribució de gairebé 1.000 milions d'euros dels fons europeus per digitalitzar i descarbonitzar la mobilitat metropolitana. D'aquests doblers, les Balears en rebran 23,3 milions.

D'altra banda, Podem també ha presentat una esmena per harmonitzar l'impost de patrimoni entre comunitats, que passa per centralitzar-lo. El text de l'esmena a què ha tingut accés l'ARA aposta per la creació d'una quota estatal a l'impost sobre patrimoni –un tribut que no es paga a Madrid– el rendiment de la qual pertanyeria a l'Estat i no es podria cedir a les comunitats autònomes. A la pràctica, això implicaria que l'Estat pogués exercir una pressió sobre les comunitats autònomes per evitar el dúmping fiscal.

stats