Societat 26/10/2021

El Consell de Mallorca, pendent de la darrera paraula d'Hisenda per fer efectiu el conveni de carreteres

La institució insular ja ha acordat els 237 milions d'euros amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

2 min
La via de Cintura de Palma amb retencions de trànsit.

PalmaEl Consell de Mallorca té tancat un acord sobre el conveni de carreteres amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, però està pendent de la darrera paraula d'Hisenda, que és qui decidirà si dona o no els 237 milions d'euros que demana la institució insular per als pròxims deu anys. El conveni que es negocia hauria de servir per pagar el soterrament d'un tram de la via de cintura, tal com preveu el nou Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) de Palma, que es fa comptes aprovar aquest mes.

El conseller insular de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, explica a l'ARA Balears que, si aconsegueixen el finançament, el projecte "podria anar més enllà" del que planteja el PGOU, que només proposa soterrar el tram de la via de cintura entre la rotonda de Can Blau i el poliesportiu Germans Escalas. Així i tot, Sevillano diu que "hem de ser responsables i no generar expectatives abans de tenir els doblers; cal tenir el finançament assegurat".

Els 237 milions d'euros també serviran per millorar la xarxa secundària de carreteres, crear carrils bici i construir noves rondes on faci falta. De fet, com que la política de mobilitat que preveu fer Sevillano defuig construir grans infraestructures i projectes molt costosos, la partida es pot perllongar a deu anys, quan fins ara els convenis duraven quatre anys prorrogables.

Cal recordar que els pressupostos estatals del 2022 no inclouen un sol euro dels convenis de carreteres amb les Balears, i això va generar "dubtes" i "incertesa" entre els partits de l'oposició, com ara el PP i El Pi, que no creuen que Sevillano aconsegueixi signar-lo. En cas que Hisenda no signàs el conveni, el conseller insular comenta que el Consell té recursos propis per poder fer les obres plantejades, almenys, per a l'any que ve. "No aturarem cap projecte per manca de finançament, però els doblers no són inesgotables", assenyala.

Sevillano va recordar ara fa dues setmanes que l'Estat ha de pagar al Consell, tant sí com no, la liquidació de 8,6 milions del conveni anterior en concepte d'obres fetes durant els darrers quatre anys. Aquesta quantitat, però, és insuficient per pagar totes les actuacions que s'han duit a terme durant aquest període, i per això cal sumar-hi 15 milions més. Ambues partides formarien part dels 237 milons que s'estan negociant.

stats