Política 01/02/2023

Prohens imita Feijóo per desgastar el Govern en una mesura que divideix el Pacte

La líder del PP ofereix a Armengol el suport del partit per blindar per llei l'exempció del català a la sanitat, i el president de la formació fa el mateix amb Sánchez i la llei del 'només sí és sí'

3 min
Prohens i Feijóo en una imatge d'arxiu

PalmaLa llei del 'només sí és sí' i l'exempció del requisit del català a la sanitat són dues mesures que han causat una gran divisió en el govern espanyol i el balear, respectivament. En el primer cas, el PSOE vol presentar una Proposició de Llei sense esperar la resposta d'Unides Podem per corregir la normativa, a causa del constant degoteig de rebaixes de condemnes a agressors sexuals i violadors, tot i que sigui una de les lleis estrella del Ministeri d'Igualtat, liderat per Irene Montero.

En el cas de les Balears, els dos socis minoritaris del PSIB, especialment MÉS per Mallorca, han mostrat contrarietat davant el fet que el català no sigui un requisit, sinó un mèrit, per aconseguir la plaça fixa com a metge o infermer a la sanitat pública. El PSIB argumenta que és una excepció, ja que són sectors deficitaris, però tant MÉS com Podem consideren que es vulneren els drets lingüístics dels ciutadans, i els ecosobiranistes amenacen amb dimissions en el Departament de Política Lingüística.

Davant aquesta divisió en el si dels dos executius, l'estratègia d'Alberto Núñez Feijóo a Madrid i de Marga Prohens a les Illes ha estat la mateixa: oferir el suport del PP als socialistes perquè es marqui més distància amb els socis de govern i aprofundir en la crisi.

Aquest dilluns, després de la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP, a la qual ha assistit Prohens, Feijóo va afirmar que els diputats populars votarien a favor d'una modificació "immediata" de la llei del 'només sí és sí', "tingui o no Sánchez els vots en el Consell de Ministres o en el Congrés". Per tant, la intenció del líder del PP, a banda de corregir la llei perquè no hi hagi més rebaixes de penes, és que el PSOE se senti estirat per les dues bandes: des de Podem, perquè no es toqui el consentiment –"el cor de la llei"–, i des de l'oposició, fent veure que la pilota està damunt la teulada de Sánchez.

La mateixa situació es va produir aquest dimarts a les Balears. L'exempció del català a la sanitat ha creat una divisió en el si del Pacte, amb els dos socis minoritaris que no veuen altra solució que fer marxa enrere "per no retallar en drets". Prohens ja ha dit per activa i per passiva que si el PP governa, el català deixarà de ser un requisit per convertir-se en mèrit per regla general.

En aquest sentit, la líder del PP ha arribat a afirmar que el PSIB "fa el que farà el PP quan governi", i fins i tot El Pi ha criticat que el Govern "assumeix el mateix discurs que el PP i Vox" en matèria de llengua. Assimilant-se a Feijóo, Prohens va oferir aquest dimarts el vot favorable dels diputats populars si el PSIB presentava una iniciativa en el Parlament que blindàs per llei l'exempció del català a la sanitat. Una proposta coherent des del punt de vista dels populars, però que vol fer veure les diferències entre els socialistes i els seus socis de govern.

Consell Social de la Llengua

Aquest dimecres tindrà lloc la reunió del Consell Social de la Llengua Catalana, convocada per Armengol la setmana passada, però forçada per gran part dels seus integrants, des de MÉS a l'Obra Cultural Balear i diversos lingüistes. La qüestió del català a la sanitat serà el darrer punt a tractar dels onze totals, i és una reunió que es preveu tensa per la situació que s'ha viscut al llarg dels darrers dies, amb amenaces de l'OCB de dur el Govern als jutjats si no fa marxa enrere. Fins i tolt, no es descarten dimissions des de MÉS segons els resultats de la reunió.

stats