Sessió d'investidura
Política 03/07/2023

Prohens: "Defensaré personalment l'acord amb Vox, representa el canvi que necessiten les Illes Balears"

La candidata del PP ha fet aquest dilluns el discurs per a la seva investidura, que serà oficial dijous gràcies a l'abstenció del partit d'extrema dreta

4 min
La candidata del PP, Marga Prohens

PalmaLa candidata del PP a la investidura, Marga Prohens, ha presentat aquest dilluns el seu programa de govern davant la Cambra, amb un discurs d'una hora i 12 minuts, íntegrament en català i amb contínues referències a un "canvi" que és "inajornable". En l'inici de la intervenció s'ha referit a l'acord que ha assolit amb Vox perquè el partit d'extrema dreta s'abstingui i facilitar que el PP governi en solitari. "Tots dos hem fet l'esforç generós de deixar les diferències fora i concentrar-nos en allò en què estam d'acord. Defensaré personalment aquest acord i m'implicaré en l'aplicació de les mesures, perquè representen el canvi que necessiten les Balears", ha afirmat.

El pacte entre els dos partits garanteix la creació d'una comissió de seguiment, per vetllar pel compliment de l'acord. Quan Prohens hi ha fet referència, els vuit diputats de Vox han fet un llarg aplaudiment. "Aquest acord és millor que una Conselleria", va afirmar la setmana passada la portaveu de l'extrema dreta, Idoia Ribas. Hi ha hagut aplaudiments efusius de Vox en diverses ocasions: amb l'eliminació del requisit lingüístic perquè és "dissuasiu", amb la suspensió de la LOMLOE i, especialment, amb una frase del discurs: "La propietat privada es defensa, l'ocupació es persegueix".

Prohens s'ha volgut diferenciar en certes ocasions de l'extrema dreta. Ha reivindicat en l'inici de la intervenció els 40 anys de l'Estatut d'Autonomia –Vox hi vol posar fi–, incidint en les figures de Gabriel Cañellas, Jeroni Albertí i Francesc Tutzó. "Defensar la unitat d'Espanya no exclou ser i sentir la identitat i la cultura de les nostres illes; ni voler una immigració regulada ens fa menys humans; ni no exigir el català als metges ens fa enemics de la llengua. Ja està bé de jutjar-nos i de deixar-nos jutjar", ha exposat.

Prohens ha arribat al Parlament acompanyada dels seus màxims col·laboradors

Ha respost, també, a una de les grans crítiques que ha rebut després d'assolir l'acord amb Vox: la igualtat entre homes i dones. "És un tema del qual s'ha parlat molt i no vull que ningú en tingui dubtes: no es farà ni una passa enrere ni en la consecució d'una igualtat efectiva en tots els àmbits entre homes i dones ni en la protecció de les dones enfront de la xacra de la violència contra les dones o violència masclista", ha incidit. Aquí sí que ha parlat de "violència masclista", mentre que en les 110 mesures pactades amb Vox no hi apareix ni una sola vegada.

En el document sí que s'inclou el concepte de "violència intrafamiliar", que és el que enarbora l'extrema dreta per difuminar la violència masclista. "Com va aprovar aquest Parlament per unanimitat de tots els grups la passada legislatura, es lluitarà també contra altres formes de violència en l'àmbit de la família", ha apuntat en el discurs, volent fer veure que l'esquerra hi ha votat a favor, també.

La líder del PP s'ha referit de manera contundent, en distintes ocasions, al Govern de Francina Armengol. "No pens ser una presidenta que quan l'oposició aixequi la veu en faci befa o l'ignori, ni una presidenta que insulti els dirigents i els votants de cap partit d'aquesta cambra tot i que no pensin com jo", ha assenyalat. "I no pens ser una presidenta que es tanqui al Consolat i menyspreï els problemes de la resta de les illes, de Menorca, d'Eivissa i de Formentera, com tampoc de Palma i dels pobles de Mallorca", ha afegit. Sobre les eleccions, ha retret que, "escoltant els darrers dies diferents representants dels partits d'esquerra, sembla que no hi ha hagut unes eleccions democràtiques lliures, sembla que hem robat el poder a algú que el tenia com si fos part del seu patrimoni".

Armengol i el que ha estat el seu cap de gabinet, Quim Torres, escoltant Prohens

Un programa de govern amb tres eixos

El programa de govern, segons ha dibuixat Prohens, tindrà tres eixos principals: donar suport a les persones "en llibertat", generar les condicions per a un model sostenible i una gestió eficient per a uns serveis públics de qualitat. Tot això es podria resumir amb la reforma fiscal, un major impuls del turisme i normatives per simplificar la burocràcia administrativa, a grans trets. El turisme, a més, anirà acompanyat de la cultura "com un binomi d'èxit", i es crearà una Conselleria de la Mar per "ser la interlocutora amb el sector nàutic".

Així com ja es va veure en l'acord amb Vox, no s'ha explicat cap mesura per fer front al canvi climàtic, més que les intencions de ser un territori sostenible, poca concreció amb el feminisme i, quant a la mobilitat, "un dels principals problemes de la nostra societat", només s'ha subratllat que s'apostarà per recuperar els convenis de carreteres i també el ferroviari. Les noves connexions de tren, ha dit, es faran d'acord amb criteris de demanda.

Nombroses autoritats no s'han volgut perdre aquesta primera sessió d'investidura, com la delegada del govern espanyol en funcions, Aina Calvo; la presidenta del Consell de Mallorca en funcions, Catalina Cladera, i part dels batles del PP, com el de Palma (Jaime Martínez), Andratx (Estefanía Gonzalvo) i Marratxí (Jaume Llompart). Aquest dimarts serà el torn dels portaveus de la resta de grups parlamentaris i, amb tota seguretat, dijous sortirà elegida presidenta gràcies a l'abstenció de Vox.

stats