Inici de legislatura
Política 03/07/2023

L'eliminació de l'impost de successions i donacions i una reforma fiscal: les primeres mesures de Prohens

La líder popular desgrana el programa de govern durant la primera sessió del debat d'investidura

5 min
Marga Prohens explica les línies principals del seu govern al faristol del Parlament.

PalmaMarga Prohens ha explicat el programa de govern que vol aplicar aquesta legislatura, que fa les primeres passes, durant la primera jornada del debat d'investidura. La líder del PP ha assenyalat que el primer que farà el nou Executiu serà eliminar l'impost de successions i donacions, i enllestir una reforma fiscal. Prohens ha justificat aquesta decisió pel fet que "el Govern ingressa enguany 1.000 milions més procedents dels impostos que paguen els ciutadans", fet que dona "marge" per abaixar-los. "La primera mesura que posarem en marxa serà una reforma fiscal, estudiada, rigorosa i preparada per ser aprovada i poder aplicar-se i que beneficiarà un 80% dels contribuents", ha dit. La popular ha explicat que la reforma inclourà "una rebaixa de l'IRPF" i "una reducció de l'impost a la compra del primer habitatge", a més de la ja esmentada eliminació de l'impost de successions i donacions, "perquè mai més cap família pagui pel fruit de tota una vida de feina i d'esforç dels seus pares i padrins" –aquesta mesura també s'aplicarà als pactes successoris o herències en vida.

D'altra banda, Prohens ha anunciat que posarà en marxa un pla de famílies i suport a la maternitat, el qual "apostarà per la protecció de la família com a agent del benestar", i que desenvoluparà el Pla de conciliació i corresponsabilitat "com a eina per assegurar la igualtat efectiva entre els homes i dones d'aquestes illes". A més, el nou Govern aprovarà una nova deducció per naixement i garantirà "la gratuïtat de l'educació 0-3 anys". Malgrat que aquesta mesura ja la va posar en marxa el Pacte la legislatura passada, la popular ha emfatitzat que reconeixerà "el dret de la gratuïtat a les famílies i la seva llibertat d'elecció, sense lletra petita". Pel que fa a les persones grans, Prohens ha anunciat una nova deducció de les despeses que es deriven de les cures dels majors de 65 anys.

Durant el seu discurs, la líder del PP ha remarcat que l'habitatge és "un problema que ha passat dels col·lectius vulnerables a les rendes mitjanes" i que "afecta especialment els joves". Prohens ha assenyalat que la causa de les dificultats per accedir a un habitatge a les Illes és "el desequilibri entre l'oferta i la demanda" que provoca el creixement de la població i ha manifestat que s'ha "d'actuar sobre l'oferta" i que hi ha d'haver col·laboració publicoprivada. "El Govern no es pot convertir en una immobiliària, més enllà de mirar de garantir un parc d'habitatge per als més vulnerables", ha afegit. Així, el nou Executiu incentivarà els propietaris d'habitatges buits per "posar-los en el mercat" i simplificarà "tràmits i burocràcia per a reformes i rehabilitació, divisions horitzontals i reconversió de locals comercials". Per augmentar la densitat d'habitatges, es permetrà "créixer en altura a les ciutats" i se cedirà a promotors privats "sòl públic urbanitzable" per enllestir "promocions a preu taxat". "Per dur endavant totes aquestes mesures i els canvis normatius en aquesta direcció, farem feina amb el sector en un decret d'emergència habitacional", ha assenyalat. Ara bé, Prohens també ha subratllat que no permetrà "l'aplicació de mesures i lleis que atemptin contra la propietat privada". Aquesta declaració de principis implica que el nou Govern del PP no desenvoluparà la llei estatal d'habitatge.

Les mesures contra l'ocupació d'habitatge també han tingut un lloc important en el discurs de l'aspirant a presidenta, que ha anunciat que posarà en marxa "un pla contra l'ocupació", el qual inclourà "la reforma de la llei d'habitatge" perquè l'ocupació tingui la consideració d'"infracció greu" i s'exclogui els ocupes de "l'accés a ajudes per a l'habitatge". També es crearà "una oficina de defensa de les víctimes de l'ocupació, per a l'assessorament dels afectats".

Si el primer eix del programa s'ha centrat en les mesures econòmiques, el segon ha fet referència a la sostenibilitat, tant econòmica com social i mediambiental. Ara bé, la popular no ha anunciat cap mesura per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. Dins d'aquest àmbit, el Govern posarà en marxa "un paquet de mesures de suport a autònoms i emprenedors". Hi haurà "quota zero per a autònoms els dos primers anys; una deducció de l'IRPF a l'autoocupació per a inici d'activitat i per a projectes de segona oportunitat, i els autònoms s'equipararan amb famílies nombroses i monoparentals en la deducció per despeses de conciliació". D'altra banda, s'aprovarà "una llei de simplificació administrativa", amb la finalitat de llevar "tràmits i paperassa". "El meu Govern tindrà un departament accelerador d'inversions per a la tramitació exprés de projectes estratègics", ha continuat Prohens.

No al decreixement turístic

A més, la popular ha remarcat que vol que "el turisme continuï sent un ascensor social". Per això, ha assegurat que aixecarà "l'actual moratòria turística". "Aturarem el camí cap al decreixement", ha destacat, encara que també ha matisat que "això no vol dir créixer il·limitadament". Per aconseguir-ho, Prohens aposta per "una gestió eficient de la destinació dins de les diferents competències en qüestions com la mobilitat, els recursos hídrics o els espais naturals" per "minimitzar les externalitats negatives" i "evitar situacions de congestió que siguin incompatibles amb la comoditat del ciutadà". Així, el Govern popular recuperarà els límits de la llei turística del 2012, mitjançant els PIAT i la borsa de places. També hi haurà inversions per modernitzar la destinació.

Com ja va anunciar en campanya electoral, Prohens ha inclòs la cultura dins de l'àmbit turístic i ha reiterat que hi haurà una conselleria conjunta de Turisme, Cultura i Esports. A més, l'Executiu de la popular aprovarà "una llei d'indústries culturals per disposar d'un marc normatiu propi que aporti claredat i seguretat".

Un 2% del PIB per a innovació

D'altra banda, Prohens ha remarcat que apostarà "decididament per la innovació", amb l'objectiu d'"assolir el 2% en innovació el 2027". Així, s'aprovarà "un pla de ciència, tecnologia i innovació per donar estabilitat i seguretat als inversors i incentius a les empreses". Aquesta àrea estarà centralitzada en la Vicepresidència del Govern –amb tota probabilitat encapçalada per Antoni Costa– i serà transversal a la resta.

Els populars potenciaran el Parc Bit i els centres de Bit de Menorca i d'Eivissa, així com el nou Districte Digital del Nou Llevant de Palma. Prohens ha anunciat també un Centre d'Investigació Balear i un Centre Autonòmic d'Investigació en Intel·ligència Artificial.

Creació de la Conselleria de la Mar

A la primera jornada del debat d'investidura, Prohens s'ha referit a la creació de la Conselleria de la Mar, un nou departament àmpliament anunciat durant la campanya electoral. Segons Prohens, la nova conselleria serà l'agent interlocutor amb el sector nàutic, el sector recreatiu, els ports, i, segons ha dit la futura presidenta enl seu discurs, "per descomptat, la protecció de la mar". Serà el departament encarregat de redactar la futura llei balear de costes, que regularà les concessions a bars i xibius de vorera de mar.

Pla de suport al sector primari i cicle de l'aigua

La filosofia que regirà la gestió del camp serà "no tractar-lo com una peça de museu, alhora que no s'ha de mantenir de manera assistida". L'eina amb què els populars gestionaran aquesta àrea serà un pla de bonificacions i l'agilitació de tràmits". Prohens vincula la gestió de l'agricultura al cicle de l'aigua. Ha assegurat que les inversions en manteniment, renovació i desenvolupament de les infraestructures i les xarxes d'abastiment seran una prioritat del nou Govern.

Prohens ha posat la gestió de Salut com un dels principals eixos de la gestió dels serveis socials. Per això, ha anunciat que faran una auditoria al Servei de Salut, perquè, segons ha manifestat la candidata popular, "l'augment dels recursos no s'ha traduït en una millora de l'atenció als ciutadans". Segons Prohens, però, allò en què cal avançar és "la captació i la fidelització dels professionals sanitaris".

Lliure elecció de llengua i de centre

"Ningú no pot furtar als pares el seu dret a triar com volen que siguin educats els seus fills", ha manifestat aquest dilluns al Parlament per anunciar el seu programa en educació. Els seus eixos principals són la lliure elecció de centre (que, en el cas de Palma, farà que se n'elimini la zonificació) i la lliure elecció d'una de les dues llengües oficials.

stats