Política 07/04/2020

El PP i Vox passen a l'atac i critiquen al Parlament la gestió del Govern de la crisi del coronavirus

La Cambra valida dos decrets llei per fer front a l'emergència sanitària i econòmica i el de mesures urgents en matèria d'habitatge

Maria Llull
4 min
La Diputació Permanent del Parlament s'ha reunit aquest dimarts en una sala de plens pràcticament buida

PalmaEl PP i Vox han anat de la mà al Parlament aquest dimarts per atacar la gestió del Govern durant la crisi del coronavirus. Ambdós partits han carregat contra l'Executiu durant la reunió de la Diputació Permanent de la Cambra, on s'han validat dos decrets llei amb mesures per fer front a la crisi sanitària i econòmica provocada pel coronavirus, i també el de mesures urgents en matèria d'habitatge.

La diputada del PP, Núria Riera, ha estat la primera a criticar durament el Govern. "No s'està fent tot el que s'hauria de fer i no ens deixen col·laborar-hi. Se'ns demana aprovació, però sense piular. Som la tercera comunitat amb més sanitaris infectats i una de les que menys tests ràpids ha rebut", ha dit. "Ha anat a remolc de Sánchez i de les seves errades, malgrat que ara intenti desmarcar-se'n. Han improvisat amb els autònoms, no han actuat amb rapidesa amb els ERTO, no han protegit els majors a les residències. Haurien d'haver previst el que ens venia damunt", ha afegit Riera, qui també ha anunciat que el seu partit donaria suport al decret del Govern. "No intentin donar carpetada a la seva responsabilitat política amb mesures econòmiques, socials i educatives, perquè no basta", ha sentenciat.

El seu company de partit, Toni Costa, ha carregat contra les mesures econòmiques de l'Executiu, les quals ha considerat "del tot insuficients". "Cal prendre mesures contundents de manera immediata. Està molt bé demanar a Pedro Sánchez, però no podem quedar de mans plegades. Cal prendre mesures contundents i excepcionals, i no he observat contundència ni excepcionalitat en les seves propostes", ha explicat Costa. "Si no evitam el tancament d'empreses, la crisi econòmica serà llarga i dolorosa", ha afegit. El diputat popular ha retret a la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, que no hagi posat sobre la taula "quin futur ens espera i quines mesures pensa prendre". "El PP ha presentat un paquet de mesures, i tant de bo ens copiï. Faci el favor d'aprofitar", ha continuat.

El diputat de Vox, Sergio Rodríguez, ha agafat el relleu de les crítiques durant la seva intervenció. "Tenim el rècord del món de morts per nombre d'habitants", ha dit fent referència a les xifres estatals. "La llibertat d'expressió i el dret de controlar el Govern no han mort, encara que alguns volen aprofitar la situació per canviar de règim i destruir la nostra democràcia", ha continuat el diputat d'extrema dreta. Rodríguez ha demanat "humilitat" al Govern i ha subratllat que hi ha persones que donen testimoni de la mala gestió "perquè estan mortes". A més, ha demanat que "s'aturin les subvencions per a tot allò que no sigui necessari" i que la Conselleria d'Hisenda "comenci un estudi per veure com s'han de modificar els pressupostos".

La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, ha estat l'encarregada de defensar els dos decrets del Govern per pal·liar els efectes del coronavirus, els quals inclouen mesures per agilitzar els contractes públics i l'adquisició de material sanitari, garanties per als treballadors de les contractes públiques, així com per als concerts socials i educatius. També se simplifiquen els tràmits per accedir a prestacions com la renda social garantida. Pel que fa a les mesures tributàries, s'ajorna el pagament dels deutes d'impostos autonòmics i s'amplia el termini per a les liquidacions. A més, Sánchez ha recordat que el Govern ha obert una línia de crèdits per a pime i autònoms per valor de 75 milions d'euros.

El diputat de Ciutadans, Maxo Benalal, ha demanat "un pla amb mesures de xoc contundents" i ha assenyalat que no és el moment de "fer politiqueig". "És temps de propostes i solucions", ha continuat, encara que ha criticat que el Govern "queda curt" amb les seves propostes.

Per part d'El Pi, Lina Pons ha reclamat que s'expliqui als partits de l'oposició "la reestructuració dels pressupostos" i que s'agilitzin els tràmits dels ERTO. "Ja sabem que hi ha persones que no cobraran fins al maig o el juny. L'Administració també s'ha d'agilitzar per part de les empreses", ha afegit.

Quant als partits que donen suport al Govern, la diputada de Podem, Gloria Santiago, ha lamentat el partidisme de l'oposició. "Tot interès que provoqui divisió i qualsevol acte que no sigui estar units i contribuir a una informació veraç és mesquí, antidemocràtic i antipatriòtic", ha destacat durant la seva intervenció.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha criticat "la ineficàcia de la gestió centralitzada" i ha recordat que "retallar en sanitat mata". "De la crisi del 2008 en vàrem aprendre que no han de ser sempre els mateixos els qui en paguin les conseqüències. No invertir en sanitat pública vol dir fomentar la sanitat privada. El dret a la sanitat ha d'estar lluny dels interessos econòmics", ha manifestat. "La gestió sanitària centralitzada no funciona, i es pot preveure que tampoc no funcionarà la gestió econòmica centralitzada. La realitat és molt diversa i les administracions més properes hi poden donar resposta. Cal escoltar les comunitats autònomes. Si ens haguessin escoltat abans per tancar ports i aeroports, les coses haurien estat d'una altra manera", ha continuat. A més, Ensenyat ha volgut fer un aclariment terminològic: "Això no és una guerra, és una pandèmia. No som soldats, som ciutadans. I no es tracta d'obeir, sinó de ser responsables", ha dit.

Quant al Grup Mixt, el diputat de Més per Menorca, Josep Castells, s'ha sumat a les peticions perquè el Govern expliqui què farà amb el pressupost del 2020. "Està clar que aquest decret no és el pla per fer front a la crisi que ens espera", ha indicat. La diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, ha demanat que "el Govern expliqui la dimensió del forat i les previsions de les pròximes setmanes". "És el que la majoria esperam de vostè", ha afirmat.

Per part del PSIB, la diputada Sílvia Cano ha retret amb força al PP i Vox la seva posició. Saben què significa la paraula lleialtat? Tan difícil és estar a l'altura de les circumstàncies com a oposició? Vostès han escoltat el seu discurs? El seu posicionament avui fa vergonya. És una tragèdia que no tinguem una oposició a l'altura de les circumstàncies", ha manifestat.

stats