Política 20/04/2015

El PP limita l'escàndol Rato a "l'esfera personal" per frenar l'impacte electoral

Cospedal admet que el cas "afecta" el partit però afirma que no és comparable amb la repercussió de l'afer Pujol a CiU

Ara
2 min
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en una imatge d'aquest cap de setmana. EFE

MadridEl PP s'ha activat per posar un tallafoc per evitar que les flames de l'escàndol Rato els cremin les -ja per si complicades- expectatives electorals als comicis municipals i autonòmics del 24 de maig. En una entrevista a TVE, la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, s'ha esforçat a recordar que la investigació a l'exvicepresident espanyol se centra en "l'esfera personal" i no pas en la seva gestió al govern espanyol.

La número 2 dels populars ha assegurat que les notícies que s'han conegut aquests dies són una "sorpresa desagradable" però que, en cap cas, això "desvirtua" la feina de Rato com a responsable econòmic dels executius de José María Aznar. De fet, ha tornat a lloar els èxits aconseguits en aquest àmbit als anys noranta i ha negat que ara el PP hagi de refer la seva campanya electoral que pivota, precisament, en posar en valor l'experiència del PP en la gestió pública i en la seva política econòmica.

No obstant, Cospedal ha reconegut que l'escàndol els "afecta" per la importància que ha tingut l'expresident de Bankia a la història de la formació. Tot i això, s'ha apressat a recordar que "fa molt temps" que no té responsabilitats polítiques i que el PP el va donar de baixa com a militant quan es va saber el malbaratament de diners de l'entitat financera per part dels dirigents que tenien les anomenades targetes black.

No a la comissió d'investigació

Per reforçar la seva tesi, segons la qual els presumptes delictes de Rato no tenen res a veure amb el seu pas pel PP, ha utilitzat el cas Pujol i marcar diferències. Assegura que al voltant de l'expresident de Catalunya hi havia un "entramat familiar" que "s'aprofitava" de la institució per fer diners. El mateix, diu, que ha passat amb els ERO fraudulents a Andalusia. "No podem dir que és igual [que Rato]", ha conclòs.

Per això, la secretària general del PP -que està convençuda que, malgrat tot, guanyaran les eleccions- s'ha mostrat contrària a una comissió d'investigació al Congrés, una petició de l'oposició que emmarca en el clima preelectoral. També ha deixat entreveure que s'oposaran a fer públics els noms dels qui es van acollir a l'amnistia fiscal del 2012, una demanda del PSOE que es debatrà aquesta setmana a la cambra baixa.

stats