Política 15/06/2019

El PP es fa fort a les Pitiüses

Els conservadors aconsegueixen el control del Consell d’Eivissa i de tres dels cinc ajuntaments de l’illa gràcies als pactes amb Cs i PxE

Inma Saranova
3 min
El PP es fa fort A les Pitiüses

EivissaEivissa és l’excepció del panorama general de la política balear. És el bastió del PP. Mentre que la major part de l’Arxipèlag ha quedat en mans de l’esquerra, i sobretot dels socialistes, el PP ha assumit el control del Consell Insular i de tres ajuntaments. En tres municipis els populars no han aconseguit majoria i els pactes de govern s’han definit a darrera hora, després de dues setmanes de negociacions intenses que els han servit per arrabassar l’Ajuntament de Sant Antoni.

El 26-M només va deixar a Eivissa dues majories absolutes, totes dues per al PP: Sant Joan, on Antoni Marí Carraca repeteix a la batlia amb 10 dels 13 regidors, i Santa Eulària, on Carmen Ferrer governarà amb 13 regidors. Sant Josep és l’únic municipi on, des de primera hora, es va donar per fet un pacte d’esquerres. Allà va ser on es va anunciar dijous passat el primer acord de govern municipal entre el PSOE, partit guanyador de les eleccions, i Unides Podem. Els vuit regidors socialistes i els tres de Podem tornaran a fer batle quatre anys més Josep Marí Agustinet. Els partits se centraran en el medi ambient i l’urbanisme i preveuen aprovar, a la fi, el Pla General d’Ordenació Urbana del municipi.

A Vila, després de l’error de recompte que d’entrada donava el govern de la corporació municipal al popular Marí Bosó i, una vegada aclarit, a Rafa Ruiz, tot indicava que l’entesa entre els socialistes i Podem estava assegurada. No obstant això, les converses tampoc no varen ser fàcils i el PSIB fins i tot va haver de llançar un comunicat en el qual assegurava que en cap moment s’havia posat sobre la taula nomenar coordinador del consistori l’extinent de batle Alfonso Molina -que havia dimitit el 2018 per presumptes irregularitats en subvencions europees-, tal com havia assegurat un mitjà local. Finalment es va arribar a un acord que garantia quatre anys més la batlia a Rafa Ruiz. Divendres es confirmava aquesta unió amb l’anunci que Aitor Morrás, d’Unides Podem, serà tinent de batle.

A Sant Antoni, el PP va guanyar amb nou regidors, un més que el PSOE-Reinicia, mentre que UP va aconseguir-ne dos; Ciutadans, un, i Proposta per Eivissa (PxE), un altre, que ha resultat clau. PxE es va mantenir en silenci fins al darrer moment i divendres va anunciar que donaria suport al candidat del PP, Marcos Serra. El regidor de PxE Joan Torres serà el primer tinent de batle. La legislatura passada PxE havia governat amb PSOE-Reinicia, però una de les regidores de PxE, Cristina Ribas, va rompre amb el partit per incorporar-se com a independent a la llista del PSOE-Renicia. Aquest greuge ha tingut conseqüències.

Cs i el PP varen anunciar divendres el preacord per governar junts al Consell d’Eivissa. En tenen prou amb els sis consellers que han aconseguit els populars i el de Cs, Javier Torres, que previsiblement assumirà la vicepresidència de la institució a partir del 5 de juliol.

Tensió a Formentera

El Consell de Formentera és l’únic que no ha d’esperar al juliol per constituir la nova corporació: a diferència de la resta d’illes, no es regula per la Llei 7/2011, sinó que està format pels regidors que surten de les eleccions municipals. Amb tot, al tancament d’aquesta edició encara no s’havia aclarit qui el governarà. Gent per Formentera (GxF) va aconseguir la majoria dels vots, però empatant a sis escons amb Sa Unió de Formentera -coalició del PP i Compromís amb Formentera-, i el PSOE té la clau de govern amb cinc consellers.

Les converses entre les formacions progressistes han estat molt tenses. Dimarts les negociacions sobre el pacte de govern entre GxF i PSIB es varen bloquejar per la disputa sobre qui havia de presidir el Consell. El PSIB les va considerar trencades després que els de GxF els diguessin que volien presidir la institució els quatre anys. Els socialistes insistien a assumir el càrrec la meitat de la legislatura. GxF va llançar un missatge de “tranquil·litat i confiança” assegurant que les converses “arribarien a bon port”, però afegint llenya al foc de la discòrdia dijous Sa Unió de Formentera va oferir a la candidata socialista, Ana Juan, el seu vot sense condicions en la sessió d’investidura.

stats