Política 06/11/2018

El PP presenta iniciatives al Congrés i al Senat per fer una unitat permanent de l'UME

Els agents de medi ambient i els cossos de bombers de les Balears creuen que les prioritats en qüestió d'emergències són unes altres

J. R.
2 min
Nova unitat de l'UME que embarcada cap a Mallorca.

PalmaEl Partit Popular ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) al Congrés i una moció al Senat per instar el govern espanyol a dotar les Illes Balears d'una unitat efectiva de la Unitat Militar d'Emergències (UME). El PP demana una "presència permanent" dels militars "per facilitar la seva intervenció i reduir el temps de reacció en casos de risc greu per a la població i que es doti urgentment a les Illes de les infraestructures, els recursos i els mitjans necessaris que permetin el seu desplegament ràpid i efectiu donada la seva condició d'arxipèlag".

La intervenció de la UME en les inundacions de Sant Llorenç va ressuscitar el debat de si era necessari dotar les Illes d'una base d'aquest cos militar. Els treballadors mateixos dels serveis d'emergències creuen que les prioritats són unes altres i que és més urgent reforçar els cossos de la comunitat autònoma. Els populars han destacat que les Canàries "compten en l'actualitat amb dos destacaments permanents de l'UME que garanteixen la immediatesa en l'acció cosa que, però, no passa a les Balears".

Tot i així, el Parlament ja va aprovar fa poc més de mig any una PNL presentada pel PP en què s'instava el Govern balear a estudiar la viabilitat d'aquesta base permanent a l'arxipèlag. En aquella votació el PP, el PSIB, El Pi i Cs varen votar a favor, Podem se'n va abstenir i MÉS hi va haver votar en contra. Després de les inundacions del Llevant de Mallorca, el PP va assenyalar els partits del Govern de no haver fet tot el que calia per tenir una UME permanent. El Govern, tot i que l'establiment de bases de l'UME depèn del Ministeri de Defensa i del govern de l'Estat, va dir que estudiava la possibilitat de comptar amb un destacament a Eivissa.

L'UME es va fundar el 2005 i, en aquell moment, el PP va dir que es tractava d'un "capritx faraònic" del govern de Zapatero. Ara, però, els populars recorden que l'UME ha actuat gairebé 500 vegades a tot l'Estat i 13 a les Balears; dues en inundacions i onze en incendis forestals. Així mateix, el comunicat del Partit Popular també recorda que, en el cas de les inundacions del Llevant, "els primers efectius de l'UME desplaçats des de la península no varen arribar a l'illa fins ben entrada la matinada del 10 d'octubre, unes 10 hores després de produir-se la catàstrofe".

stats