Política 16/02/2023

Podem proposarà una immobiliària pública en les negociacions del proper Pacte: "Serà com un Idealista, però des del Govern"

Per garantir un preu just, el lloguer es determinaria amb "una calculadora ètica"

ARA Balears
2 min
La candidata de Podem, Gloria Santiago, aquest dijous en roda de premsa.

PalmaPodem inclourà en el seu programa electoral la creació d'una immobiliària pública a les Balears per fer front al problema de l'habitatge, una mesura que serà un condicionant en les negociacions d'un futur Pacte de Govern d'esquerres, segons Europa Press. La candidata al Parlament per Eivissa, Gloria Santiago, ha defensat la necessitat d'"oferir una alternativa pública per crear una borsa de lloguers assequibles". La immobiliària pública beneficiaria "tant inquilins com propietaris" i es posaria en marxa per illes. Santiago ha remarcat que aquesta iniciativa tindria "una web moderna, minimalista, intuïtiva i accessible". Segons la candidata, "seria com un Idealista, però des del Govern". Per garantir un preu just, el lloguer es determinaria amb "una calculadora ètica" i s'estalviarien les despeses d'agència.

A més, aquesta agència pública també oferiria "cobertura legal i assessorament jurídic, a més de protecció en cas de dificultat per afrontar els pagaments i la garantia de la devolució de la fiança, sense oblidar la cobertura de les reparacions que s'estableixen per llei en els immobles". Els propietaris que optassin per la immobiliària pública tindrien beneficis, com deduccions a l'IBI, assessorament legal en cas d'incompliment de contracta i cobertura en cas d'impagament.

Santiago ha explicat que, per posar en marxa l'agència, plantegen "aprofitar els recursos que ja existeixen a l'Ibavi" i ampliar-los. "Aportarem unes garanties i uns beneficis que les empreses privades no poden oferir", ha remarcat. La diputada ha justificat la proposta per la necessitat d'actuar davant una situació "clarament insostenible". De fet, al marge de la immobiliària pública, Podem també planteja un impost a l'habitatge buit en mans de grans tenidors, la declaració de les Balears com a zona tensionada per regular els preus del lloguer, la rebaixa de deu a cinc habitatges per ser considerat gran tenidor i que només els residents puguin comprar habitatge, entre altres mesures.

El paquet de propostes formarà part d'una eventual negociació per a un nou Pacte de Progrés a les Illes, que seria el tercer des del 2015. Santiago ha considerat que "el problema de l'habitatge a les Balears no se soluciona amb una mesura estrella, sinó amb una pluja fina d'iniciatives que impliqui un gir de 180 graus en les polítiques que s'han duit a terme els darrers 30 anys". La diputada ha afegit que les Balears ja tenen "experiència creant empreses públiques", i ha posat com a exemple l'Institut Balear de l'Energia (IBE).

stats