Política 14/02/2023

El Govern insisteix a limitar la compra d'habitatges a no residents tot i els emperons de l'Estat

Garrido remarca que la resposta de Madrid "no és un no", i insta la UE a "reconèixer les especificitats de les Balears" per poder regular-ho

2 min
Habitatges del centre de Palma.

Palma"No és un no". Així de contundent s'ha mostrat aquest dimarts la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, després de la resposta del govern espanyol a una pregunta escrita de Podem, replicant que la lliure circulació de capitals de la Unió Europea (UE) dificultava enormement la possibilitat de limitar la compravenda d'habitatges a no residents. "L'important és tenir informes tècnics per replantejar-ho i fer una bona negociació amb l'Estat i la UE", ha subratllat.

L'Executiu continua amb la voluntat d'explorar aquesta opció per pal·liar la problemàtica de l'accés a l'habitatge. En aquest sentit, Garrido ha instat la UE a entendre "les especificitats de les Balears" per tractar aquesta limitació. "Som unes illes amb un territori limitat i una gran pressió demogràfica. Això és el que hem de traslladar a la UE, després que s'hagi analitzat de manera correcta", ha apuntat la consellera.

Cal recordar que el mes de desembre es va establir una comissió d'estudi entre el Govern, la UIB i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma per analitzar la possibilitat de posar límits. El Govern espera les conclusions d'aquesta comissió per iniciar les negociacions. L'Executiu espera també la presidència espanyola de la UE en el segon semestre d'aquest any, ja que el president Pedro Sánchez es va comprometre a impulsar una estratègia d'illes, per "tractar de manera específica la limitació". "L'important no és modificar el Tractat d'Adhesió a la UE, sinó que es reconeguin les especificitats de les Balears", ha remarcat la consellera.

Demanada pels mitjans, Garrido ha negat que el Govern "hagi creat expectatives" amb aquesta qüestió, ja que "estudiam una problemàtica que és molt complexa i afecta el dret europeu". "Hem dit que la limitació podria ser una de les solucions, però no ho podem apostar tot a una sola carta, s'ha d'abordar des de molts vessants, i un d'ells és aquest", ha insistit.

Crítica des de Podem

La portaveu adjunta d'Unides Podem en el Parlament, Esperança Sans, ha matisat que la negativa de Madrid en el seu comunicat "és una resposta del PSOE". "Apel·lam al PSOE perquè ens doni suport i tinguem l'excepció balear, entenem que es facin, però no es pot allargar en el temps, no té més demora", ha apuntat. Aquesta 'excepció balear' la va plantejar inicialment el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, i és una proposta que el partit ha assumit completament. De fet, fa dues setmanes van presentar un estudi amb l'Observatori DESC on exposaven que la limitació de compra d'habitatges als no residents tindria encaix jurídic amb el dret espanyol i comunitari.

stats