Política 13/02/2023

El govern espanyol rebutja que les Balears limitin la compra d'habitatges als no residents

L'executiu de Pedro Sánchez s'empara en la normativa europea per justificar que "qualsevol restricció" ha de ser "no discriminatòria"

3 min
Habitatges de Palma.

PalmaEl govern espanyol rebutja la voluntat de l'Executiu balear de limitar la compra d'habitatges als no residents. En una resposta a una pregunta de les diputades illenques de Podem, Antònia Jover i Lucía Muñoz, del passat 1 de febrer, el govern s'empara en la normativa europea per mostrar la seva contrarietat.

L'article 63 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea prohibeix "totes les restriccions als moviments de capitals entre estats membres, i entre estats membres i tercers països". "Aquesta llibertat de circulació empara el dret dels ciutadans europeus a adquirir segones residències", afirma el govern espanyol. "Qualsevol restricció per raons de seguretat o d'ordre públic haurà de ser necessària, proporcionada i no discriminatòria", afegeix.

En la seva pregunta, Jover i Muñoz van posar damunt la taula els casos de les illes Aland, a Finlàndia, i de Malta, per exemplificar la possibilitat de limitar la compra d'habitatges a no residents. Sobre aquesta qüestió, l'executiu de Pedro Sánchez ha remarcat que són peticions que ja es van recollir en el Dret Primari de la UE: Malta en el Protocol 6 de l'Acta d'Adhesió, i les illes Aland en el Protocol 2.

Cal recordar que el desembre de l'any passat es va constituir un grup de treball entre l'executiu, l'Advocació autonòmica i la UIB per analitzar-ne la possibilitat, però des de l'Estat ja han rebaixat les expectatives. A més, la formació morada fa setmanes que plantejava que el govern espanyol donàs peu a "una excepció balear" per limitar la compra d'habitatges als no residents, una proposta assimilable a "l'excepció ibèrica" per posar un límit al preu del gas.

De fet, Podem va presentar un estudi amb l'Observatori DESC on afirmaven que aquesta iniciativa "podria tenir encaix jurídic" amb la normativa europea, tot i que des de l'Estat ho han rebutjat. Jover, que també és la coordinadora autonòmica de Podem, ja va explicar que havien exigit a la direcció estatal del partit que es pressionàs el PSOE en aquest sentit, però després de conèixer que des del govern espanyol es desmarquen, ja ha afirmat que "la resposta de l'ala dreta de la coalició és per mirar a un altre costat".

"Apel·lam directament al PSOE per fer front comú a Europa per declarar 'l'excepció balear', igual que ho vàrem fer amb 'l'excepció ibèrica' per topar el gas", ha declarat la formació en un comunicat. En aquest sentit, han assegurat que "encreuar-se de braços mentre les Illes es venen als rics no és una opció" i que així els ho va confirmar l'Observatori DESC fa dues setmanes, "el mercat de l'habitatge a les Balears es mou sota unes lògiques que no responen a les necessitats de la ciutadania d'aquí, sinó a un mercat exogen de caràcter especulatiu".

D'aquesta manera, han assenyalat que han llençat una bateria de propostes que pretenen intervenir en el mercat immobiliari de les Illes, com ara aquesta restricció de compra a no residents, crear un impost a l'habitatge buida o rebaixar a cinc les cases en propietat per ser considerat gran tenidor segons la llei d'habitatge balear. "Davant totes les propostes ens trobam amb la negativa del PSOE. Imaginam que és més sensible a les pressions del lobby immobiliari que davant el drama de milers de famílies que tenen problemes per trobar un habitatge digne".

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha expressat en una piulada al seu compte de Twitter que preferirien "que fos Europa qui digués els motius pels quals no és possible una 'excepció balear' en matèria d'habitatge i no el soci de govern majoritari". També ha assegurat que continuaran "defensant qualsevol mesura perquè l'habitatge a les Balears sigui, de veritat, un dret, tal com ho indica la Constitució espanyola".

"Una 'excepció balear' és possible i, si hem d'anar nosaltres mateixos a Europa a defensar-la, hi anirem", ha puntualitzat.

stats