Economia 13/02/2023

El preu del lloguer puja un 21% a les Illes el gener, el major increment des de 2017

Les Illes són la comunitat on més han pujat els preus en un any, segons Fotocasa

ARA Balears
2 min
Una casa de Palma

PalmaL'habitatge per llogar a les Balears va registrar el gener un preu mitjà de 14,46 euros per metre quadrat al mes, un increment d'un 21% si es compara amb la xifra d'un any abans, segons dades de Fotocasa. És la major pujada des de 2017. Les Illes són la comunitat on més han augmentat els preus en un any. A més, en comparació amb desembre, el preu es dispara un 2,1%.

Segons informa Europa Press, amb els preus de gener, les Balears són la tercera comunitat més cara, per darrere de Madrid (15,63 euros/m² al mes) i Catalunya (15,18 euros/m² al mes). Per municipis, els preus van pujar un 24,2% a Palma (14,44 euros/m² al mes) i un 24,7% a Calvià (19,14 euros/m² al mes). Per part seva, Eivissa, amb 20,5 euros/m² al mes, es va encarir un 13,1% entre desembre i gener.

La directora d'estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos, ha confirmat que el preu del lloguer "torna a marcar màxims històrics a Espanya", la qual cosa atribueix a "la reducció de l'oferta d'habitatge en més d'un 30%". Aquest fet, diu Matos, "crea un gran desequilibri entre oferta i demanda que tensa els preus a l'alça".

"La tornada dels habitatges turístics al mercat vacacional i la sobreregulació del mercat, considerada així pels propietaris, han contret l'oferta de manera dràstica. La situació es fa cada vegada més complicada, sobretot per als col·lectius més vulnerables, que no aconsegueixen accedir a un habitatge", adverteix Matos.

A més, la portaveu de Fotocasa avisa que "la demanda frustrada de compra per la pujada dels tipus d'interès es dirigirà al mercat de l'arrendament i es posarà més pressió sobre l'escassa oferta". Així, Matos alerta que "es preveuen contínues pujades en el preu del lloguer".

stats