Economia 08/02/2023

Gairebé un 30% de les persones que cerquen casa per llogar a les Balears són estrangeres

Els alemanys són la nacionalitat més interessada a llogar un habitatge a les Illes

2 min
Les immobiliàries són un dels negocis que més han proliferat a pobles i ciutats els darrers anys.

PalmaLes Balears són la tercera província de l'Estat on la demanda estrangera té més pes en el mercat de lloguer d'habitatges, segons el darrer estudi del portal immobiliari Idealista, amb un 27,8%. Just abans de les Illes estan Alacant, amb un 30% i Santa Cruz de Tenerife, amb un 29,6%. Per nacionalitats, els alemanys són els més interessats a llogar un habitatge a les Illes –de fet, aquesta ha estat la procedència amb més demandants a tot l'Estat. Cal tenir en compte que aquest estudi fa referència a les persones que volen llogar cases per tot l'any (habitatges residencials) i que no reflecteixen la demanda de lloguer turístic o de curta durada.

Rànquing de demanda estrangera per llogar un habitatge a l'Estat

Altres nacionalitats dels primers llocs del rànquing de demanda per llogar un habitatge a les Balears són la britànica i la francesa. A l'estudi també es destaca que l'any passat també va augmentar el nombre de persones d'altres comunitats autònomes que han cercat un habitatge per llogar a les Illes. Pel que fa al conjunt de l'Estat, la mitjana del pes dels estrangers en el mercat del lloguer és del 14,9%, una xifra que tot i ser molt inferior a la de les Balears, augmenta any rere any. De fet, en 2019 aquest percentatge era de l'11% i les previsions són a l'alça.

Quant a les capitals de província, Palma és la quarta ciutat amb més demanda estrangera en el mercat de lloguer, amb un 23,7%. Per davant estan Alacant (25,9%), Barcelona (24,8%) i València (24,2%).

Les vendes a estrangers superen el 30% del total

Aquesta situació és ben semblant pel que fa a les vendes d'habitatges. Segons les dades del Col·legi de Registradors de la Propietat, més del 30% de les vendes d'e cases a les Balears són a estrangers, amb un ritme de compra de 700 habitatges al mes. Aquesta xifra és gairebé el doble que la mitjana estatal, que queda en un 15,9%.

A les Canàries, els estrangers protagonitzen el 30% de les operacions de compravenda del mercat immobiliari, i en tercer lloc hi ha el País Valencià, amb un 28,3%. Respecte del perfil de l'inversor, els britànics són els que més habitatges han comprat a Espanya durant el tercer trimestre de 2022, un 9,3% del total, seguits d'alemanys, francesos i romanesos.

stats